Helyszín

Budapest Music Center (BMC)

„A jelenkor magyar zenei értékeinek együttes és összehangolt felmutatása.” – definiálja célját a Kálvin tér szomszédságában elhelyezkedő, 1996-ban megalapított, 2013-ig állandó épület nélkül működő Budapest Music Center (BMC). Kitűnő akusztikai tulajdonságokkal bíró koncertterme kifejezetten kamarazenei produkciók számára készült. Évi mintegy 700 rendezvényének felét klasszikus, kortárs és jazz koncertek, zenei ismeretterjesztő előadások, közönségtalálkozók, zenei kurzusok és továbbképzések teszik ki.

A Gőz László által létrehozott BMC – koncertszervezőként, lemezkiadóként és információs központként – aktívan részt vállal abban, hogy a magyar zene magas nemzetközi nívót tudhasson magáénak. Ezt a célt szolgálja a 2013-ban megnyílt, 4000 négyzetméteres zenei központ a Mátyás utcában, ahol a 300 fős koncertterem mellett helyet kapott a 120 főt befogadó, zenei klubként és étteremként működő Opus Jazz Club, ahol napi szinten élő jazzkoncerteket hallhatnak az érdeklődők. Az Opusban olyan elismert nemzetközi előadók fordultak már meg, mint Dave Liebman, Vincent Courtois, Michel Portal, Louis Sclavis, Keith Tippett, Aki Takase és Django Bates; a hazai jazzművészek közül pedig rendszeresen fellép többek között Grencsó István, Borbély Mihály, Fekete-Kovács Kornél, Harcsa Veronika, Bágyi Balázs és Ágoston Béla.

Megtalálható a komplexumban a százezer tételes zenei gyűjteménnyel rendelkező Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár, valamint a mára körülbelül 250 klasszikus, kortárs és jazz albummal büszkélkedő BMC Records is. A Mátyás utcai épület emellett a Nemzetközi Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítványnak is helyet ad, amely világhírű művészek bevonásával fiatal karmesterek és zeneszerzők továbbképzésével foglalkozik.

A kétszeres Kossuth-díjas Kurtág György kilencvenedik és kilencvenötödik születésnapja alkalmából a BMC-ben 2016 és 2021 februárjában megrendezésre került a Kurtág fesztivál, amelynek keretein belül nagyszabású koncert- és rendezvénysorozattal tisztelegtek a világhírű magyar zeneszerző előtt hazai és külföldi muzsikusok. 2023-ban Ligeti 100 elnevezésű fesztiválprogrammal emlékeztek meg a 2006-ban elhunyt, Kossuth-díjas magyar zeneszerzőről, Ligeti Györgyről – többek között a Modern Art Orchestra, a Lukács Miklós Cimbiózis Trió, a Trio K, Sašo Vollmaier, Víkingur Ólafsson koncertjeivel.

BB

Forrás:

  • Rólunk, BMC
  • BMC, We Love Budapest
  • Kurtág90, BMC
  • BMC, Wikipédia
Frissítve: 2023-10 , Bánóczi Bea