Helyszín

Bem rakpart 6.

Bem rakpart, Rockpart, Bem6. Bem Rockpart - mind Budapest egyik legmeghatározóbb közösségi terének megnevezései. Ómolnár Miklós és Rózsa Péter könyvet írt róla (Bem-rockparty), feltűnt A Szép leányok, ne sírjatok című film jeleneteiben is, Török Ádám pedig a Bem Rockpart 6 című dalban invitál az Andrássy-palotából lett szórakozóhelyre: „Nálunk összejön a sok jó barát. /Nálunk bőrdzseki a jó kabát. /Nálunk az idő úgy elszalad. /Vár az ősrégi Bem Rakpart 6." 

Az Andrássy Gyula gróf kérésére 1878-ban építettet villa budai rezidenciának készült, a későbbiekben kórházként, és fegyvergyárként működött, 1966-ban pedig az alsó két szintje művelődési házzá avanzsálódott Kuhajda Istvánné vagy ahogy mindenki ismerte, Margó néni igazgatósága alatt. Mindenki „Margó nénije” tekintélyt parancsoló, de vaj szívű asszony volt és nem ismert lehetetlent. Szívügyének érezte a fiatal tehetségek felkarolását és lehetőséget adott azoknak a zenekaroknak is, akik eltértek a megszokottól. 

Bár a nyitónap nem sikerült túl ígéretesre, ugyanis az Atlantis zenekar nem érkezett meg a koncertre, a hely nagyon hamar a fiatalok kedvelt szórakozóhelyévé vált. A progresszív, hard rock és a beatkoncerteknek is otthont adó Bem-rakpart a 70-as és 80-es évek években virágzott leginkább: a kezdetekben fellépett itt többek között a Kék Csillag, Radics Béla és a Sakk Matt, de ide járogatott Török Ádám és Závodi János is a Mini zenekar megalapítása előtt, később pedig itt alakult a Mini klub is. 1969. szeptemberében az együttes teltházas koncertet adott, amiről Török így mesélt: „1969. szeptember 15-én, teltházas koncerttel mutatkoztunk be a Bemrockparton, négy kanyart játszottunk. Szóval saját klubunk lett, mint a nagymenőknek, pedig a tojáshéj még a hátsónkon volt”. A Liversing, a Kex, az Illés, a Syrius, a Rákfogó, a Tolcsvay Trió mind többször felléptek itt, a 90-es évektől pedig megjelentek a világhírességek (Frank Zappa, Jethro Tull) is.

A free- és avantgárd jazz, az opera és a tánc műfajában alkotók is helyet kaptak a klubban. A koncertek mellett filmklubok, előadások, táncházak, vitaestek, tehetségkutatók tarkították a programot, így a zenészek mellett számos más művészeti ág képviselője is a Rockpart vendége volt, így Tandori DezsőLatinovits Zoltán, Örkény István, Devecseri Gábor, Weöres Sándor is megfordult a helyen. 

A kétezres évek újabb változásokat hoztak, az épületet társasházzá nyilvánították, így a Bemrockpart-ban csak akusztikus koncerteket lehetett tartani, 2019-ben azonban a klub egy búcsú bulit követően végleg bezárt. 2021 februárjában a művelődési ház a Krisztina tér 1-be költözött és Márai Sándor Kulturális Központ néven működik tovább. 

BBB

Frissítve: 2023-9 , Bagossy-Biró Barbara