Helyszín

Béka Klub

Borítókép forrása: Koltay Gábor/ Benkó Dixieland Band Story /Ceglédi Hírlap 1968

A Magyar Honvédelmi Szövetség könnyűbúvár szakosztályának zenés helye 1957-ben nyitotta meg kapuit a Széchenyi rakpart 68. szám alatt. A klub tulajdonképpen azért jött létre, hogy az ott megrendezett zenés-táncos programokból a szakosztály a működéséhez nélkülözhetetlen felszerelésekre gyűjtsön pénzt. 

A házigazda Benkó Dixieland hagyományos programja mellett – magyarországi úttörőként – az új idők rock and rollját is nyomatta a korabeli jampecek nagy örömére, akik megbotránkoztatóan bevadulva csörögtek az új zenére. Benkó formációjában a későbbi beatműfaj néhány fiatal reprezentánsa is megfordult. „Elvist, Little Richardot is játszottunk ott, Magyarországon először”- nyilatkozta a zenész. 

A siker akkora volt, hogy a Békának nemsokára költöznie kellett, az új bulihelyszín pedig a Fővárosi Vízművek klubjába kapott helyet, a Károlyi utcába. A főként gimnazista és egyetemista közönség csak öltönyben, fehér ingben és nyakkendőbe léphetett be a szórakozóhelyre, a sikk azonban nem jelentett semmit, a fiatalok ugyanis előszeretettel törtek-zúsztak, vagy épp balhéztak össze egymással. A tömegverekedések pikantériájához pedig hozzátartozik, hogy a kidobók között olyan nevek is szerepeltek, mint Kozma István „Pici” nehézsúlyú birkózóbajnok, valamint Szeiberling László és Edőcs István bokszolók.

A Béka klubot a rendbontások és tömegverekedések miatt végül bezáratta a rendőrség.

BBB

Forrás:

  • Fábián Titusz, Búvárok és beatesek - Béka Klub, beatkorszak.blog.hu, 2017-02-19
Frissítve: 2023-10 , Bagossy-Biró Barbara

Kapcsolatok