Helyszín

Almássy Téri Szabadidőközpont

Borítókép forrása: beatkorszak.hu

1983-ban Almássy téri Úttörő és Ifjúsági Ház, Szabadidőközpont néven nyitotta meg kapuit Budapesten az Almássy tér 6. szám alatt. Az 5200 -en terülő épület öt emeleten kínált programokat, koncertteremmel, kamarateremmel, három előadótermmel és egy 25 méteres úszómedencével. Az épület azért is számított kivételesnek, mert ebben az időben nem volt olyan hely, ami kifejezetten könnyűzenei koncerthelyszínként is funkcionált volna Pest belső kerületeibe.

A szabadidőközpont számos fontos esemény helyszínéül szolgált. Innen közvetítették az 1983-as Ki mit tud televíziós vetélkedőt, itt tartotta első lemezbemutató koncertjét az Első Emelet, valamint itt alakították meg a KFT és a Bonanza Banzai klubbjait. Mivel a felkapott előadóknak szűkös lett volna a hely, főként az alternatív zenei vonal kiemelkedő alakjai töltötték meg a 400 fős nagytermet. Koncertezett itt a Balaton, Sziámi, Ági és a Fiúk, Sexepil, az Európa Kiadó, később pedig olyan előadók is csatlakoztak, mint a Kispál és a Borz, a Pál utcai fiúk, és az Auróra. Külföldi előadók is eljutottak ide, fellépett például a Plastic Dolls és Henry Rollins is. 

Az intézmény azonban nem csak a popzenei programoknak adott otthont. Innen indult a Téka Táncház, valamint Budapest egyik legnépszerűbb gyermekjátszóháza, a Kölyökvár is. Itt szervezték az AORTA-fesztivált, ahol 500 amatőr zenekar kapott lehetőséget a bemutatkozásra, és itt kapott helyet a Ráday Klub szellemiségét tovább vívő Club 2000. Emellett kiállításokat, színházi előadásokat, filmvetítéseket tartottak, 1984-ban pedig itt rendezték a Plánum 84’ -Művészeti Fesztivált is. 

2003-ra az épület elöregedett, egy időre bezárták a helyet, azonban 2005-ben rövid időre ismét fellendült az élet. 2007-ben a kerületi önkormányzat eladta az ingatlant, és a tervek szerint a szabadidőközpontot szállodává szerették volna alakítani Almássy Palace néven, de a válság ennek betett. Az épület jelenleg üresen áll. 

BBB

Forrás:

  • Almássy téri Szabadidőközpont, Wikipédia, 2023-04-09
  • Bárkay Tamás, Az Almássy tér húsz éve, Népszabadság Online, 2003-11-28
  • Szállodává alakítják a régi Almássy téri Szabadidőközpontot, HVG
  • Zubreczki Dávid, A kilencvenes évek elsüllyedt buliatlantisza, Telex, 2021-05-28
Frissítve: 2023-9 , Bagossy-Biró Barbara