Eseménysorozat

SZIN - Szegedi Ifjúsági Napok

A Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) Magyarország egyik legrégebbi, folyamatosan működő könnyűzenei fesztiválja, amelynek gyökerei egészen 1964-ig nyúlnak vissza, amikor még Szegedi Ifjúsági Karnevál néven rendezték meg. A hivatalos időszámítás azonban 1968-tól kezdődik, amikor a rendezvény megkapta a Szegedi Ifjúsági Napok nevet. A fesztivál kezdetben az egyetemisták és fiatalok találkozóhelyeként indult, ahol a magyar könnyűzenei és rockzenei színtér olyan legendás előadói léptek színpadra a '70-es és '80-as években, mint az Omega, az Illés, vagy a Locomotiv GT. A Tisza-parton és a belvárosban megrendezett néhány napos esemény az ország minden pontjáról érkező fiatalok számára a szabadság jelképévé vált. Ahogy egy résztvevő fogalmazott: “A fesztiválra érkező fiatalok ezen a néhány napon elengedhették magukat, önfeledten szórakozhattak, mindenféle retorzió nélkül. Az akkori államhatalom nem véletlenül hagyta ezt, hiszen az év többi napján nem néztek jó szemmel azokra a fiatalokra, akik hosszú hajjal, trapéznadrágban jártak és nyugati zenéket hallgattak.”

 

A rendszerváltás után a SZIN jelentősége némileg megkopott, hiszen az akkori bizakodó légkörben már nem volt akkora igény a szabadságvágy megerősítésére. Ekkor határozta el a Rock Klub akkori vezetője, Szurdi Zsolt, hogy új életre kelti, és másképp folytatja a SZIN hagyományait. A kilencvenes években az amatőr zenekarok kapták a főszerepet, de időnként neves előadók is színpadra léptek a város klubjaiban, a Dugonics téren, a Vidámparkban és a Laposon.

 

2002-ben a városvezetés elhatározta, hogy nagyszabású zenei fesztivállá alakítja a SZIN-t. Az első években a fesztivál kiemelkedett a magyarországi rendezvények sorából, és a Volt és a Sziget fesztivállal együtt emlegették, mivel olyan világhírű előadók is felléptek, mint a Cure vagy az Alphaville. A SZIN a nyár utolsó nagy országos fesztiváljává vált.

 

2009-ben a rendezvény egy nemzetközi elismerésben is részesült: a legnagyobb európai fesztiválként ismert Glastonbury-vel együtt, környezettudatos fejlesztéseiért megkapta, azóta is egyedüli magyarként, a Greener Festival Awardot.

 

A 2023-tól Coca-Cola SZIN néven működő fesztivál továbbra is Magyarország egyik meghatározó könnyűzenei és kulturális eseménye, ahol főként magyar, de nemzetközi fellépők is színpadra lépnek. A 2024-es év magyar előadói között a következő neveket találjuk: Halott Pénz, Margaret Island, Manuel, Parno Graszt, Csík Zenekar, Hiperkarma, Magna Cum Laude, Ajsa Luna, ByeAlex és a Slepp, Ivan & The Parazol, valamint Solére. A kezdetek óta nemcsak a zenei kínálat bővült, hanem színházi előadások, filmvetítések és irodalmi estek is helyet kaptak a programban, erősítve a SZIN kulturális szerepét.

 

SzE

 

Forrás:

  • -, Az 55 éves SZIN 55 új névvel rukkolt elő, szegedma.hu, 2023-06-12
  • -, SZIN történelem: ez volt és ez lett Szeged legismertebb rendezvénye, szegedma.hu, 2022-08-24
Frissítve: 2024-8 , Száraz Edit