Eseménysorozat

SopronFest

„A tavasz az új nyár” – így szól a szlogen, amely találóan fejezi ki a SopronFest szervezőinek célját: napsütést, jókedvet hozni mindnyájunk szívébe a szürke, téli napok után. A 2023-ban elstartolt fesztivál alapító párosa Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert harminc évvel ezelőtt ugyancsak áprilisban indították el az évtizedeken át sikeres VOLT Fesztivált, így nem is olyan meglepő a tavaszi időpont. Koncertek, podcastbeszélgetések és kiállítások sora várta az érdeklődőket első alkalommal 2023. április 27. és 30. között.

2023-ban a szervezők arra vállalkoztak, hogy az évi fesztiválok főszereplői közül szemezgetnek nagyjából harminc produkciót a Lőverekben felállított sátorban. A fő helyszín, a Rádió 1 Színpad vendége volt többek között Azahriah, a Carson Coma, a Follow the Flow, az Ivan & the Parazol, az On the Low zenészgárdája, a WellHello, Beton.Hofi, a Halott Pénz és Krúbi. Az eredeti tervekhez képest az eseménysorozat egy Unicum Színpaddal bővült, ahol például az Analog Balaton, a Bohemian Betyars és Lovasi András mellett a 17 éves szegedi rapper, Pogány Induló is színpadra lépett.

A SopronFest ideje alatt híres kortárs magyar írók, költők érkeznek a városba, hiszen a Líra Irodalmi Terasz a Kultúrpesszóba költözik. Népszerű program volt 2023-ban például Szabó T. Anna és Dragomán György közös estje vagy Csepelyi Adrienn beszélgetése Tóth Krisztinával.

A Soproni Egyetem nem csak névadója az első SopronFest diákbérletének, hanem egyik fő szervezője és színtere is a helyi eseményeknek. A programok egyik fontos helyszíneként az egyetemi campust övező 100 éves Botanikus kert szolgál.

Az indulás évében a szervezők „Mutasd meg Sopront!” címmel arra biztatták a helyieket és a Sopronban járó turistákat, hogy rövid videókban mutassák be a várost, mutassák meg a számukra legkedvesebb helyeket. A legjobb videókat hetente VIP-bérletekkel is díjazták.

A 2024-es SopronFest fő helyszíne ismét a Lővérek, ahol május 17-től három napon át élvezhetik a koncerteket a látogatók. A nemzetközi mezőnyből például a Kruder & Dorfmeister páros és Alle Farben részvétele már biztosra vehető, a hazai kedvencek közül pedig többek között a Bagossy Brothers Company, a ByeAlex és a Slepp, Curtis és a Quimby is fellép. A Halott Pénz csak itt vállalt fellépést az év első felében. És a nyár eleji Puskás Aréna-koncertek előtt kizárólag itt lép színpadra Azahriah - aki közterületi szobor-széket is kap a soproni szervezőktől.

A 2024-es SopronFest idején, május 11. és 19. között városszerte közel 100 helyszínen 300 program, a Lővérekben pedig a tavalyinál több színpad várja a fesztiválozókat. A Fő téri programok Soproni Sörnapok néven fogadják a közönséget. A kiváló zenei kínálat mellett gasztronómia, podcast-beszélgetések, közel harminc kiállítás, túrák, irodalom, mozi és borkóstolók is szerepelnek a SopronFest étlapján.

BB

Forrás:

  • Rimay Ádám, Hogy milyen volt a SopronFest? Mesél a közönség, index.hu, 2023-05-02
  • SopronFest: a teljes program, ujszo.com, 2023-03-15
  • SopronFest 2024, Csodálatos Magyarország, 2024
  • Teljes a SopronFest programja, sopronfest.hu, 2024-04-16
Frissítve: 2024-4 , Bánóczi Bea