Eseménysorozat

Paloznaki Jazzpiknik

A Balaton-felvidék egyik apró falujában, Paloznakon 2012 óta kerül megrendezésre a Paloznaki Jazzpiknik. A rendezvény egy kis Tájház udvari dzsemboriból vált 3 napos, 4 színpados, 40 koncertes fesztivállá, amely 2015-től a Nagyon Balaton rendezvénysorozat része.

Az alapötletet a jó borok és a jó zene kapcsolata adta, az ötletgazdák Homola Szabolcs és Valde Orsolya voltak. Egy olyan színvonalas rendezvény létrehozása lebegett a szemük előtt – és lebeg ma is – amely a tömegfesztiválok mellett kínál alternatívát a Balaton partján. A legjobb hazai és nemzetközi előadók mellé fontos a minőségi gasztronómia, a helyi termelők jelenléte és a fenntarthatóságra való odafigyelés. A Balatontól egy kőhajításnyira, a paloznaki szőlőhegyen igazi piknik-hangulatra számíthatnak a látogatók. A 500 lakosú falu – Balatonfüredről csak 10 perc autóval – ilyenkor három napra a jazz balatoni fővárosa lesz: a falu melletti nagyszínpadon napközben a plédeken ejtőzve, este pedig a füvön táncolva, a csillagok alatt szólnak a koncertek.

2017-ben Fábián Juli (Zoohackerrel és Johnny K. Palmerrel közösen) készítette a 6. Paloznaki Jazzpiknik hivatalos himnuszát Jazz & Wine címmel. Ez volt az énekesnő egyik utolsó munkája. Jelenleg az ő nevét viseli a rendezvény egyik színpada. A fesztivál évről-évre egyre népszerűbb lett, 2023-ban a Jazzpiknik három napján már 20 ezer ember fordult meg Paloznakon. Azonban ez az esemény nem csak a zenéről szól. A Gyerekudvarban a kicsiket várják sokféle programmal és foglalkozással. Ezen kívül minden korosztály válogathat a széles étel- és italkínálatból.

2024 augusztusában nagynevű külföldi előadók érkeznek a 12. Paloznaki Jazzpiknikre. Koncertet ad majd Tony Hadley, az 1980-as évek angol újromantikus sikercsapata, a Spandau Ballet billentyűs-énekese. Ugyancsak fellép az 1990-es évek brit nagyágyúi közül a triphop, downbeat, chill, elektro-pop és soul-legenda Morcheeba, és a londoni Acid Jazz úttörője, a kifinomult funk groove-okat zenéjébe csempésző Brand New Heavies is. Ugyancsak a sztárfellépők közé tartozik Anastacia, a karcos hangú amerikai énekesnő, aki a 2000-es évek elejétől számít nagy névnek a könnyűzenében.

A hazai színeket is nagyszerű előadók képviselik: Belau, The Qualitons, Sárik Péter Trió, Pandóra Projekt, Németh Juci és G.Szabó Hunor, Lee Olivér Band - csak néhány név azok közül, akiket biztosan érdemes lesz meghallgatni. 2024-ben is folytatódik a Jazzpiknik szakmai együttműködése a Hangfoglaló Programmal, melynek keretében három fiatal előadó - Palágyi Ildikó, a Gorg & Benzol és a Symbiosis 5 - érkezik Paloznakra.

HZ

Forrás:

  • Paloznaki Jazzpiknik - Rólunk, Paloznaki Jazzpiknik, 2024
  • Paloznaki Jazzpiknik - Fellépők, Paloznaki Jazzpiknik, 2024
Frissítve: 2024-5 , Hőgye Zoltán