Eseménysorozat

Ozora Fesztivál

Az ország egyik legkülönlegesebb nagyrendezvényét, az Ozora Fesztivált 1999 óta rendezik meg nyaranta a Fejér vármegyei Igarhoz tartozó Dádpusztán. Goa trance, ambient, psy és chill zenék, valamint egy igazán egyedi környezet várja évről évre az odalátogatókat. Ozorát a világ öt legfontosabb trance fesztiválja között tartják számon, ahol a földkerekség legismertebb trance DJ-i lépnek fel. Az egyhetes programot rengeteg külföldi látogatja.

Ahogy a szervezők mondják hitvallásukban: "A nyitottság és összetartozás világa, ahol a természeten, a tudatosságon, a közös fejlődésen, táncon, átalakuláson, alkotáson és békén keresztül eggyé válunk a kozmikus energiákkal."

A helyszín közelében, de már Tolna vármegyében található Ozora község, a fesztivál eredeti névadója, bár a szervezők előszeretettel említik a rendezvényt O.Z.O.R.A. Fesztiválnak - ez a mozaikszó pedig innen ered: Organic Zones of Radiant Atmosphere - ami magyarul azt jelenti: sugárzó légkör szerves zónái.

A fesztivál alapítója, Zimányi Dániel gazdálkodóként élt 1993 óta Dádpusztán, mígnem 1999-ben külföldi szervezők megkeresték azzal, hogy az ő földbirtokán rendeznék meg a Solipse nevű fesztivált, amely aztán meg is valósult. Az 1999-es napfogyatkozás idején tartották meg a rendezvényt. A Solipse három helyszínen zajlott, ahol nemzetközileg ismert fellépők léptek színpadra: többek között jelen volt az Analog Pussy, az Electric Universe, az Etnica, a Haldolium, a Hilight Tribe, és a Korai Öröm.

Öt évvel később, 2004-ben Sonar Plexus néven rendezték meg az O.Z.O.R.A. közvetlen elődjét, majd 2005-től már a jelenlegi nevén várják az idelátogatókat. 2004-ben kilencszázan voltak, 2019-ben már harmincezren hallgatták a goa trance szcéna előadóit. 2013-ban rendőrségi razziák és kábítószer-birtoklással gyanúsított fesztiválozók miatt került a hírekbe az O.Z.O.R.A. 2015-ben jelentős infrastrukturális fejlesztések történtek. 2016-ban felépült a Gastro Templom, a Pillangó ház és a házasságkötő kilátó is. 2017-ben a fesztiválozók kérésére tó létesült a helyszínen. Van saját online rádiójuk, és újságot is kiadnak. A járványhelyzet miatt 2020-ban és 2021-ben elmaradt az esemény.

A fesztivál rengeteg helyszínt kínál a látogatók számára, a zenei programok közül a nagyszínpadon a psytrance stílus teljes skálája felvonul, a Pumpui sátorban techno-house, a The Dome nevű helyszínen a downtempohoz közel álló műfajok, a Dragon Nest színpadon világzenei, illetve a legújabb Ambyss nevű helyszín pedig ambient stílusú zenék hallhatók. Emellett számtalan más művészeti és életmód foglakozások, bemutatók színesítik a rendezvényt. A kempingezés ingyenes, erre a célra 100 hektárnyi főként füves terület áll rendelkezésre, sok-sok fával is árnyékolt résszel.

2024 nyarán is várja majd a látogatókat az a hazai fesztivál, amelyik szinte semmilyen marketing nélkül pörgette fel magát a világhírig.

HZ

Forrás:

  • O.Z.O.R.A. Fesztivál, Wikipédia, 2023-11-26
  • Dádpuszta, 24.hu, 2021-07-22
  • Ozora Fesztivál 2024, Csodálatos Magyarország, 2024
Frissítve: 2024-10 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok