Eseménysorozat

Ördögkatlan Fesztivál

2024 nyarán immár 17. alkalommal rendezik meg Dél-Baranyában az Ördögkatlan Fesztivált, amely kiterjedt kulturális és művészeti programokat kínál, beleértve a színházi előadásokat, irodalmi esteket, képzőművészeti és családi programokat, valamint koncerteket.

Az Ördögkatlan elnevezés megtévesztő lehet, nem egy heavy metal fesztivált takar. Valójában utalás a Nagyharsány mellett elnyúló "ördögszántotta hegy" legendájára. A helyiek ismerik és szeretik a fesztivált, kialakult a szoros együttműködés a települések és a fesztiválszervezők között.

Az első Ördögkatlant 2008-ban tartották, az esemény védnökei Törőcsik Mari színművész és Cseh Tamás előadóművész voltak. Azóta minden év nyarán megrendezésre került ez az ötnapos összművészeti fesztivál. Jelenleg ezeken a helyszíneken várják az érdeklődőket: Nagyharsány, Kisharsány, Vylyan Pincészet, Mokos Pincészet, Szársomlyói Szoborpark, Beremend, Villánykövesd. A rendezvény főszervezője - és Kiss Mónika dramaturg mellett társigazgatója - Bérczes László színházi rendező. Így hát a programok közül kiemelkedik az a több mint hatvan színházi esemény. Az Ördögkatlan népszerűségét mutatja, hogy 2019-ben már közel százezer fesztiválozó fordult meg náluk. Ezzel együtt a rendezvény közel 60 helyszíne akkora területen helyezkedik el, hogy soha nincs zsúfoltság.

Az elejétől kezdve igyekeztek úgy kialakítani a programot, hogy a különböző helyszíneken különböző műfajok kapjanak hangsúlyt. Például a Vylyan az irodalom, a képzőművészet és a dzsessz, Villánykövesd inkább a népi kultúra helyszíne. Ami pedig a könnyűzenei kínálatot illeti - bár az idei fellépőkről még nincs hír - de az elmúlt években többek között a 30Y, Balaton, Bohemian Betyars, Csík Zenekar, az Esti Kornél, Herczku Ágnes, Lajkó Félix, Quimby, Szabó Balázs Bandája, és a Tudósok muzsikájától volt hangos az Ördögkatlan.

HZ

Forrás:

  • A Katlan, Ördögkatlan Fesztivál honlapja, 2023
  • Aradi Hanga Zsófia, „Nem veszünk részt a kultúrharcban, az Ördögkatlan ennél többről szól”, Telex.hu, 2022-07-21
Frissítve: 2024-3 , Hőgye Zoltán