Eseménysorozat

Kaláka Folkfesztivál

Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválja, melyet 1980 és 2011 között a Diósgyőri várban, 2012 óta pedig Egerben rendeznek meg.

Ötletét 1980 tavaszán a miskolci Városi Művelődési Központ munkatársa, Barta Éva vetette fel, akinek elképzelése szerencsésen találkozott az akkor már tizenegy éve működő Kaláka együttes tagjaiéval, akik korábban számos nyugat-európai (Németország, Franciaország, Hollandia) országban léptek fel hasonló rendezvényen. 1980 júniusában Kaláka folknapok néven szervezték meg az első eseményt, melynek helyszínét a Diósgyőri várrom adta. Már az első alkalommal amolyan hazai folktalálkozót tartottak: a kétnapos rendezvényen a házgazda Kaláka együttesen túl – alfabetikus sorrendben – Bródy János, Cseh Tamás, Dévai Nagy Kamilla, a Délibáb, a Kalamajka, a Mákvirág, a Muzsikás, Sárközy Gergely, Szörényi Levente, a Tolcsvay, az Unikum és a Vujicsics lépett fel, miközben a műsort az akkori népszerű rádiós-televíziós személyiség, Szilágyi János vezette. 

1985-től az időközben Kaláka folkfesztiválra keresztelt eseményre a hazai élvonal mellett egyre több külföldi együttest és szólistát hívtak meg, azon a népzenén kívül megjelent a jazz és a versmegzenésítés illetve a program szerves része lett az amatőr előadók versengése. A rendszerváltozásig Városi Művelődési Központ állt mögötte, annak megszűnése után, 1993-tól pedig a Kaláka Alapítvány vette át a szervezői feladatot. Az előadásokat idővel már nem csak a Diósgyőri várban felállított két színpadon tartották, hanem a város számos más pontján is, például a Városháza díszudvarán, az Európa Házban, a Csodamalom Bábszínházban, a Belvárosi evangélikus templomban, a Zsinagógában és az avasi műemlék templomban.

2011 júliusában tartott 32. Kaláka Folkfesztivál egyben az utolsó lett a régi Diósgyőri várban, amelynek akkor kezdődött a rekonstrukciója. Az esemény Egerbe költözött át , ahol azóta is megrendezik minden évben (kivéve 2020-at, amikor a pandémia miatt elmaradt). A kulturális kínálat itt is ugyanaz: koncertek, táncházak, kiállítás, gyerekműsor, templomi hangverseny, verskoncert. Eger több pontján zajlanak az események, a kiemelt koncerteket esténként az egri várban tartják. Az időpont pedig azóta is változatlan: minden évben június negyedik hétvégéjén. A 44. alkalmat 2024. június 27-30 között.

JBSz

Frissítve: 2024-3 , Jávorszky Béla Szilárd