Eseménysorozat

EFOTT

Egyik legrégebbi hazai nyári zenei fesztiválunk.

Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját elsőként 1976-ban rendezték meg, évtizedeken keresztül igazi vándorló fesztiválnak számított, minden évben más és más helyszínen tartották.  2015 óta viszont állandó helyszínt kapott Velencén (a Velencei-tó északi strandján), ahonnan a pandémia idején Sukoróra költözött és ott is működik a mai napig

Az első találkozót a Pécs melletti Abaligeten tartották, 1976 nyarán, és a négy napos eseményen a krónikáskönyv szerint 25 felsőoktatási intézmény 350 hallgatója vett részt. A következő években folyamatosan nőtt a látogatók száma: 1977-ben Debrecenben 750, 1978-ban Keszthely 800, 1979-ben Nyíregyházán 900 fiatal vett részt, számuk 1980-ban Sirokon már elérte az ezer főt. A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójának általános gazdasági krízise ez a találkozót sem kímélte, de az ezredfordulóhoz közeledve már több tízezer fiatal szórakozott az EFOTT-on. Miközben a politikai ideológia helyét végképp átvette a populáris zene, a fesztivál nevében szereplő turisztikai jelző súlya pedig szép lassan háttérbe szorult. Az eddigi nézőcsúcsot amúgy 2019-ben mérték, az akkor a Velencei-tó partján megrendezett fesztiválon több mint százezren fordultak meg. 

Az EFOTT 2020-ban a koronavírusjárvány miatt elmaradt, 2021 óta viszont ismét minden évben megrendezik – immár Sukorón.  A 2023-as rendezvényen 4 nap alatt a hat színpadin több mint száz fellépő fordult meg, többek között a Valmar, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, a ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat.

JBSz

 

Frissítve: 2024-4 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok