Eseménysorozat

Double Rise Fesztivál

Zene, művészet és irodalom az erdélyi Székelykő lábánál. 2016 óta nyaranta, négy napon keresztül Torockó ad otthont ennek az összművészeti eseménynek.

A fesztivál elnevezéséről annyit érdemes tudni, hogy Torockó település az a hely, ahol megfigyelhető egy igazi ritkaság számba menő természeti jelenség: az év egy bizonyos szakában reggelente kétszer kel fel a Nap. Az első napfelkeltét követően az égitest elbújik a sziklás csúcsok mögé és kicsivel később újra feltűnik, hogy ismét - ez alkalommal valóban - felkeljen és beragyogja sugaraival a völgyet.

Az első Double Rise-on, 2016-ban több mint 20 ezer érdeklődő volt jelen a négy nap alatt. A következő évben már számos együttes erdélyi lemezbemutató koncertjének helyszínéül a Székelykő lábánál fekvő színpadot választotta, itt mutatta be új albumát a hiperkarma, a Biebers és a Mary Popkids is. A fesztivál 2023-as programja új helyszínnel, a Dübörgővel bővült, ahol minden este más lemezlovas várta a elektronikus zene kedvelőit.

Nappali programok biztosítják a fesztivál összművészeti jellegének kiteljesedését. Torockó udvar, íjászat, irodalom, slam poetry és színházi programok színesítik a koncertek előtti órákat. És persze napozni is lehet a közeli tó partján. A látogatóknak nem kell naponta ingázniuk, aki úgy gondolja, a helyi kempingben is éjszakázhat.

2024 júliusában hetedik alkalommal rendezik meg a fesztivált, ahol a "napfelkelők" csillagokat is láthatnak: többek között színpadra lép a hiperkarma, a Punnany Massif, a Góbé, a Bohemian Betyars és a Platon Karataev is.

HZ

Forrás:

  • Háttértörténet, Doublerise 2024, 2024
  • Megújul a torockói Double Rise fesztivál, Maszol.ro, 2017-04-20
Frissítve: 2024-4 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok