Eseménysorozat

Balaton Sound

Európa egyik legnagyobb szabadtéri elektronikus zenei fesztiválja, a Balaton Sound 2007 óta várja a műfaj szerelmeseit a Balaton déli partján, Zamárdiban. Megszületése az EFOTT-nak köszönhető, amit 2006-ban éppen itt rendeztek, és ez adott ötletet a Sziget Produkciós Iroda szervezőinek, hogy a következő évtől saját, tematikus fesztivált indítsanak a Balatonnál. Nevét a média képviselői választották ki egy sajtótájékoztatón, így lett Balaton Groove vagy Flip Flop Fesztivál helyett Balaton Sound, amely elnevezés szponzorációs okokból egyes években a Heineken (2007-2012, 2022-), máskor a MasterCard (2013-2017) előnevekkel egészült, illetve egészül ki. 

A július elejére pozícionált beachfesztiválon eleinte még kevésbé volt jellemző az elektronikus zene túlsúlya. Az első évben például a Beastie Boys-zal, a Brand New Heavies-zel, a Kispál és a Borzzal, a Quimbyvel és világzenei produkciókkal is találkozhattak a látogatók,  a másodiktól azonban egyértelművé vált a rendezvénysorozat karaktere, a rendezők pedig büszkék voltak rá, hogy olyan neveket is el tudtak hozni ide, akiket hosszú évek óta vártak a rajongók. Ilyen volt 2008-ban a világszerte ünnepelt Fatboy Slim, akiért megtelt a Balaton, és így a Sound mindjárt fesztiváltörténelmet is írt: Magyarországon egyedülálló módon még jóval kapunyitás előtt elfogyott minden bérlet, és több napon is ki kellett tenni a „sold out” táblát. A következő években a nemzetközi elektronikus zenei szcéna olyan ikonikus alakjai fordultak meg itt, mint Moby, Roni Size, Dua Lipa és Rita Ora, illetve a Kraftwerk, a Faithless, a Massive Attack, a Röyksopp, a Pet Shop Boys, a Chemical Brothers, a Pendulum, a Stereo MC’s, a Prodigy és az Underworld. David Guetta, Tiësto, Afrojack, Sven Väth és Armin Van Buuran pedig az évek során a fesztivál visszatérő fellépőivé váltak. 

A 2012-es Balaton Soundra már több mint százezren látogattak el és a rendezvényt választották meg Európa legjobb közepes méretű fesztiváljának a groningeni Festival Awards Europe versenyen. Ezzel a Sound is felkerült a világ fesztiváltérképére, és innentől kezdve a külföldi fiatalok is özönleni kezdtek Zamárdiba. Mindez újabb és újabb rekordokat is jelentett: 2014-ben már közel 150 ezer – felerészben külföldi – látogatója volt a fesztiválnak, ami 2016-ban 157 ezerre, 2018-ban 165 ezerre, 2019-ben pedig 172 ezerre emelkedett. Mivel a Sound a VIP-vendégek és a celebek körében is népszerű, a szervezők VIP-kilátóteraszokat alakítottak ki a rendezvény területén Oasis, Urban Jungle és VIP Sunset Beach elnevezéssel, ahol tematikusan kialakított környezetben, exkluzív, belső medencés napozóstég, illetve különböző extra szolgáltatások állnak látogatók rendelkezésére. 

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben a fesztivál elmaradt, de 2022-től ismét az elektronikus szintér élvonalába tartozó előadókkal várja a fiatalokat. A 2024. július 3-6. között 16. alkalommal megrendezésre kerülő (Heineken) Balaton Sound fellépői között ebben az évben is a külföldiek vannak túlnyomó többségben: többe között Alison Wonderland, Paul Kalkbrenner, Juliet Fox, Brina Knaus, Nico Moreno, Sara Landry, illetve a Mathame, a Nervo, a Sound Rush, a Mind Against és a Switch Disco nevével találkozhatunk.

CsO

Frissítve: 2024-4 , Csikor Ottó

Kapcsolatok