Esemény

Metronóm '77

Az 1977 júliusában megrendezett Metronóm ’77 fesztivál mindenesetre már érzékeltette, hogy mire számíthatnak a műfaj rajongói a következő években. A modern szelleműnek szánt táncdalfesztivál egyrészt a tömegek nyári szórakoztatását volt hivatott szolgálni, másrészt az MHV ezen a seregszemlén akarta tesztelni új diszkó- és rock sztárjelöltjeit.

A Magyar Televízió könnyűzenei versenyének meghirdetett eseményen – július 9-től öt estén át (három elődöntő, döntő, nemzetközi gála) – a legnagyobb sztárokat (Locomotiv GT, Skorpió, Omega, Fonográf) leszámítva szinte a teljes magyar élmezőnyt felvonultatták. „A hetvenes évek második felének korszerű tánczenéjét halljuk, amelyhez nem illik a nagyestélyi és a látványos díszletezés sem” – olvashattuk az előzetes nyilatkozatban, de a rendezők hiába változtatták meg a versengés címét, formáját, hiába hagyták el a látványos kellékeket, díszleteket, hiába jelöltek ki a zsűri mellé a tíz nagyvárosban társadalmi döntnököket valójában nem sok minden változott a hatvanas évekhez képest.

A szakmai zsűriben Adamis Annán és Szörényi Leventén kívül a korszerű könnyűzenét Fényes Szabolcs, Gyöngy Pál, Körmendy Vilmos és Vámosi János reprezentálta, rajtuk kívül táncművész, színész, koszorús költő, komolyzene-szerző és a hivatalok néhány illetékese döntött a versenyről. Persze, nem egyszerűen a táncdalfesztiválok életre keltéséről volt szó, hisz már az első elődöntő után nyilvánvaló volt, hogy ezúttal a modern diszkóhangzás lesz az uralkodó. Jól felkészített sztárjelöltek kerültek képernyőre, akik többségükben az előző években a rádió táncdalstúdiójában képezték magukat.

A döntő dalai, alfabetikus sorrendben: Color: Fényes kövek, Corvina: Álmaimban, Delhusa Gjon: Érintsd meg a szívem, Hungaria: Boldogan élj, Ihász Gábor: Múlnak a gyermekévek, Illés: Hogyha egyszer, Karda Beáta: Bolond mesék, Kati és a Kerek Perec: Egy dal neked, Katona Klári: Tíz percet az évekből, Máté Péter: Együttlét, Neoton Familia: Hívlak, Szűcs Judith: Táncolj még!

A győztesek: 1. Illés, 2. Color, Katona Klári, 3. Neoton, Corvina

Az elhangzott dalok negyede-harmada a diszkó jegyében született, és aligha véletlen, hogy a díjazott előadók között ott szerepeltek a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat sztárjelöltjei. És hiába írtak róluk negatív kritikákat az újságok, az offenzív vállalati politika jegyében Borsék jelöltjeikből (akik mellé csatlakozott Zoltán Erika és a Kati és a Kerek Perec) előbb itthon csináltak diszkósztárokat és diszkókirálynőt, majd nekivágtak velük a világpiacnak.

Frissítve: 2023-7