Előadó

Zuboly

„Nagyon szeretem a fejemben összeállt összefüggéseket egy új köntösben átadni a gyerekeknek, lehetőleg úgy, ahogy az elődeimtől nem hallhatták” - nyilatkozta a jazz- és népzenészként, zeneszerzőként, karnagyként és tanárként egyaránt elismert Ágoston Béla, és ez a megközelítés jól jellemzi a Zuboly zenekart, ahol a népzene, a világzene, a hip-hop, a jazz és a világslágerek édeskés dallamai keverednek egy egészen újszerű „masszába”.

A zenekar története 2004-ig nyúlik vissza, amikor Ágoston Béla összehívta a barátait egy közös születésnapi zenélésre. Az akkori felállás olyan sikeres lett, hogy 2005 őszén ebből a „bulizenekarból” alakult meg a Zuboly. A „kocsmazenekarrá” avanzsálás egy lassú folyamat eredménye volt; először a Csiga Presszóban, majd pedig a V. Bejáró nevű helyen léptek fel, hogy aztán 2006-ban már a Kispál és a Borz előzenekarai legyenek.

A Benke Ágoston Félix-szel (dob, egyéb hangszerek), Hock Ernővel (nagybőgő) és Busa Pistával (rap, beatbox) kiegészült zenekar Lovasi András kiadójánál (Megadó) jelentette meg első nagylemezét (Értem a kujonságot, 2007). Erről szinte azonnal sláger lett a Másfélmillió tépés Magyarországon, amely egy kiváló mashupja Rockenbauer Pál műsorának főcímdalának és Chris Isaak Wicked Game című slágerének. A lemez többi dala is ilyen őrült, kiszámíthatatlan keveredése elsőre távolinak tűnő stílusoknak: hip-hop slágerek, Kispál és a Borz, magyar népdalok, Queen, Ennio Morricone és még sok-sok más hatás kavalkádszerű, vidám, pörgős felsoroltatásával vált ki nagy hatást a hallgatóságukban. Mert azért elsősorban koncertzenekarról van szó: ezt bizonyítja például a Kobuci-induló című daluk, amelyben az óbudai szórakozóhelynek állítanak emléket.

A második nagylemezen (Virágoztass engem, 2010) többek között DJ Snare (lemezjátszó), Mr. Masters (ének, rap, dobgép, bongó), Polnauer Flóra (ének), Kőszegi Mátyás (xilorimba) és Móser Ádám (harmonika) működött közre. S bár azóta újabb teljes értékű albumuk már nem jelent meg, egy-egy gyűjteményes albummal (Örök zöld, 2017, Barázdabillegető – Busa 40, 2018) még megajándékoztak bennünket.

Az időközben Szarvas Dáviddal (beatbox) kiegészült Zuboly a mai napig nagy sikerű koncertzenekarként működik.

SzL

Facebook: https://www.facebook.com/zuboly/?locale=hu_HU

Frissítve: 2024-6 , Szigeti László

Kapcsolatok

    123