Előadó

Zsarátnok

Az 1980-as évekbeli délszláv népzenei hullám egyik fontos formációja a Nikola Parov (1960, gadulka, kaval, gitár, duda) vezette Zsarátnok.

A Szófiában született, de magyar közegben felnőtt Nikolára saját bevallása szerint elementáris hatást gyakorolt a magyar táncházmozgalom, de idővel ráébredt, az ő zenei világa mégiscsak a sajátja. Miként megfogalmazta: „Ezt hordozzák a génjeim, ott minden olyan könnyed és egyszerű.”

Az általa alapított Zsarátnok – Várhelyi Lilla (hegedű), Barvich Iván, fúvósok, tambura), Kaibinger Pál (bőgő), Kelemen Ferenc (dob) – szonikus spektruma meglehetősen széles skálán mozgott, hisz bolgár, román, szerb, macedón, horvát, görög és albán népzenét egyaránt játszott. Koncertjeiken rendszeresen fellépett velük Sebestyén Márta (ének), Balogh Kálmán (cimbalom) és Jorgosz Tzortzoglou (ének, derbuka).

A Zsarátnok 1994-ig öt LP-t/kazettát jelentetett meg. Ekkor hívta meg Nikolát a világhírű ír zeneszerző, Bill Whelan, hogy hangszeres szólistaként csatlakozotton az eredeti Riverdance formációhoz, amellyel aztán a következő öt évben körbeturnézta az egész világot.

JBSz

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd: A magyar folk története, Budapest, Kossuth Kiadó, 2013, p. 134.

Frissítve: 2024-3 , Jávorszky Béla Szilárd