Előadó

Zombori

A népzenét, a popzenét és a világzenét ötvöző Zombori zenekart hat kísérletező kedvű, nagyrészt székesfehérvári fiatal – Csordás Zita és Horváth Martina Veronika (ének), Jeszenszky Márton (fuvola), Máhr Dániel (basszusgitár, koboz), Novai Gábor (billentyűk, szintetizátor), valamint Szabó Dániel Ferenc (dobok, kalimba) – alapította 2008-ban. Nevüket egy fehérvári buszmegállótól kölcsönözték, zenéjüket pedig elsősorban a moldvai népzene energiájára, némi jazzre és a progresszív elektronikus hangzásra alapozták. 

Országos ismertségük szempontjából sokat jelentett a 2013-as év, amikor megnyerték az A38 Hajó és a Szerencsejáték Zrt. könnyűzenei tehetségkutató versenye, a Talentométer világzenei elődöntőjét és Napvilág, holdvilág címmel megjelent első EP-jük, igaz Horváth Martina Veronika is ekkor hagyta el a csapatot. Az ötfősre fogyott formáció zeneileg új irányt vett, amivel először a 2015-ban megjelent Egyedül vagyok című dalukat, majd a második EP-jüket (Sekisebe, 2015) hallva szembesülhettek az érdeklődők. Az új szerzeményekben már az elektronika, a popos hangzás került előtérbe, jóllehet a népzenei hangszerek és motívumok sem tűntek el teljesen. 

Bár a Zombori karrierje továbbra is egyértelműen felfelé ívelt, 2015 őszén felléphettek a WOMEX világzenei expón, 2016 tavaszán nagy sikerrel mutatták be Rágyújtok megint című dalukat (melyhez rendhagyó klipként egy videojáték készült), tagjai – egyéb irányú elfoglaltságaik miatt – a formáció feloszlatása mellett döntöttek. Rajongóiktól 2016 decemberében az Akváriumban búcsúztak el, zenének viszont többségükben nem intettek búcsút: Csordás Zita a Mayberian Sanskülotts, Novai Gábor és Szabó Dániel pedig a Mörk együttes kötelékében folytatta.

Facebook: https://hu-hu.facebook.com/ZomboriBand/

CsO

 

Frissítve: 2023-1 , Csikor Ottó