Előadó

Zanzibár

A Cegléden alakult Zanzibár zenekar az ezredfordulót követő években aratta legnagyobb sikereit, főként jól eltalált pop-rock slágereinek és karakteres énekesnőjének, Terecskei Ritának köszönhetően.

A Zanzibár története 1999. január 1-jén kezdődött, amikor négy ceglédi zenész – Sidlovics Gábor, az Artéria gitárosa, Kovács András Donát, a Fear of Silence dobosa, illetve Nagy Gábor és Steklács Miklós, a Space Box gitárosa és basszusgitárosa – egy zenés szórakozóhelyen megpillantották a barátnőivel pótszilveszterező Terecskei Ritát, amint egy Janis Joplin-dalt énekel nagy átéléssel. Mivel a zenészek éppen új együttes alakítását fontolgatták, melyhez szükségük volt egy énekesre, mindjárt fel is kérték az akkor még rendőrként dolgozó 20 éves lányt, hogy csatlakozzon a csapathoz. Másnap elkezdték közös próbákat, nekiláttak dalokat írni és választottak egy jól hangzó nevet maguknak. 

Bemutatkozó albumuk, a Nem vagyok tökéletes 2001-ben jelent meg, olyan slágerekkel, mint a Szólj már, a Vágyom rád és persze a címadó szerzemény. A korong hamarosan aranylemez lett és az országos ismertséget is meghozta a csapatnak. A sikerrecept a második albumnál is működött, a 2002-es Ugyanaz vagyok szintén bearanyozódott, legfőképpen a MAHASZ toplistákat vezető Szerelemről szó sem volt című dalnak köszönhetően. Ekkorra már közismert koncert- és fesztiválzenekarrá váltak, a temperamentumos, raszta frizurás énekesnő és a zenésztársai nemcsak hazánkban, de a határon túl is nagy népszerűségnek örvendtek. Volt olyan év, amikor több mint 150 koncertet adtak, de emellett is fáradhatatlanul késztették a lemezeket: Az igazi nevem 2004-ben, az Új napra ébredsz 2005-ben, az Őrangyal pedig 2008-ban látott napvilágot. 

A 10 évig azonos felállásban működő zenekarban Nagy Gábor gitáros 2009-es távozásával kezdődtek el a változások. A formáció két évig négy fővel folytatta tovább és készítette el Ádám keresi Évát (2011) című albumot, miután azonban a második gitáros, a Tankcsapdához igazoló Sidlovics Gábor is elhagyta a formációt, évekig tartó tagcsere-sorozat vette kezdetét. Mindez szerencsére nem ment az alkotómunka rovására, hiszen hetedik stúdióalbumuk, a Mindent lehet, mindent szabad (2015) ismét aranylemez lett. A folyamatosan formálódó formáció 2022-ben nyerte el mostani formáját, melyben a két alapítótag – Terecskei Rita és Kovács András Donát – mellett Fehérvári Attila basszusgitáros, valamint Sidlovics Ferenc és Antoni Arnold gitárosok zenélnek, illetve készülnek 25 éves jubileumi nagykoncertjükre. 

CsO

Frissítve: 2024-4 , Csikor Ottó