Előadó

Zámbó Jimmy

A „halmozottan sikeres” sztár

Zámbó Imre különleges hangjára már gyerekkorában felfigyeltek. Tagja volt a Magyar Rádió gyermekkórusának, majd Ákos Stefitől, az ötvenes évek híres táncdalénekesétől vett énekleckéket. Később énekes-zongoristaként bárokban, presszókban, éttermekben kereste a kenyerét. A nyolcvanas években négy évre az Egyesült Államokba költözött, ahol szintén a szórakoztatóiparban dolgozott, ekkor kapta a Jimmy nevet. Hazatérte után megpróbálkozott az énekesi karrierrel, 1988-ban az Interpop Fesztiválon mutatkozott be (Valahol bús dal szól), ahol előadói és szerzői díjat nyert. Kislemeze jelent meg (Füstös éjszaka blues), de még évekig várt a kiugrásra. A kilencvenes évek elején a Magneoton szerződtette, és slágereivel azonnal utat talált a magyar néplélekhez. Sorban megjelenő korongjai nemcsak számos elismerést kaptak – Az év albuma (1992, 1994), Az év énekese (1993), eMeRTon-díj (1994), Huszka Jenő-díj (1995), Arany Zsiráf-díj (1994, 1995) –, de sorra arany-, platina- és dupla platina-lemezek lettek.

Karrierje a kilencvenes években töretlenül ívelt felfelé, hamarosan össznépi sztár lett, akiért életkortól függetlenül rajongtak. Példátlan népszerűségét nagyban segítette, hogy Lagzi Lajcsi mellett ő volt a bulvársajtó első nagy felfedezettje. Karrierjében nem elhanyagolható szerepet játszott, hogy olyan társadalmi közegből érkezett a rivaldafénybe, amelynek korábban nem volt lehetősége a kulturális önreprezentációra, ezért hatalmas tömegek látták benne a kiválasztottat, a bálványt. Főleg szentimentális, giccses táncdalokat énekelt, és előadói stílusával, öltözködésével, színpadi jelenlétével is igyekezett a rajongóiban feltámadó romantikus-nosztalgikus érzéseket táplálni, kiszolgálni. Így lett „halmozottan sikeres” előadó, akit a kilencvenes évek második felétől Királyként ünnepelt a rajongótábora.

A hazai szórakoztatás kétségtelenül legfényesebb karrierjét 2001-ben váratlan tragédia törte ketté: a fegyverével játszadozó sztár véletlenül főbe lőtte magát. Százezreket megrendítő halálából a média épp olyan üzletet csinált, mint az életéből. Az örökségét gondozó, ápoló család került – nem mindig előnyére – a középpontba, és rengeteg pályatárs is megpróbált hasznot húzni az egyébként lenézett kolléga legendájából.

Poptörténeti érdekesség, hogy Zámbó Jimmy halálát követően a MAHASZ Top 40 lista első tizenöt helyén 13 albuma szerepelt, az első tizenegy helyet Zámbó Jimmy-lemezek foglalták el. Hasonló rekordra még Elvis Presley vagy a Beatles sem volt képes.

Zámbó Jimmy halála után amúgy elképesztő lemez-, könyv-, újságcikk-áradat jelent meg a nevével, rajongótábora éveken át vevő volt minden vele kapcsolatos hírre, érdekességre, produkcióra. Így lehet, hogy még halála után öt évvel, 2006-ban is hónapokig vezette a DVD eladási listát éppúgy, mint a MAHASZ Top 40-t.

Életét 2022-ben az RTL Klub A király címmel tíz részes tévésorozatban mutatta be.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 389.

Frissítve: 2024-4 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János