Előadó

Žagar (Zagar)

2001-ben Yonderboi zenekarának három tagja – Zságer Balázs (billentyűsök, elektronika, ének), Kovács Andor (gitár) és DJ Bootsie (scratch) – a dobos Lázár Tiborral saját projektet indított Pulzus néven, majd a következő évben a billentyűs nevére asszociáló Žagar név alatt futottak. 2002-es bemutatkozó nagylemezükön (Local Broadcast) olyan művészek működtek közre, mint a korábban szintén a Yonderboinál feltűnt Kutzora Edina énekesnő, és a gyerekkori barát, Ligeti György énekes (akivel korábban Zságer Balázs együtt zenélt a kaposvári The End nevű blues formációban). Az erősen filmszerű, gazdagon hangszerelt, hangmintákkal és vonósokkal megtámogatott középtempójú és downtempo dalok jelentős kritikai- és közönségsikert arattak.

A következő album (Szezon.Eastern Sugar, 2004) a Szezon című filmhez készült, szintén Ligeti és Kutzora közreműködésével (Ligeti időközben a zenekar tagja is lett). A szellős, nyugodt hangvételű lemez után aztán az évtized közepének általános zenei gyorsulása (ami még Yonderboi-t sem kerülte el, lásd Splendid Isolation című lemez) Žagarnál is egy lendületesebb, slágeresebb albumot eredményezett (Cannot Walk Fly Instead, 2007). Az ezen a korongon szereplő, az underground dívákkal (Kutzora Edina, Péterfy Bori, Sena Dagadu, Németh Juci, Hodosi Enikő, Judie Jay) felvett Wings of Love hatalmasat futott. Zságer-Varga Ákos (Zságer Balázs öccse) pedig a zenekar állandó basszusgitárosa lett.

A formáció 2009-ben a Depeche Mode előzenekaraként lépett fel a Puskás Ferenc Stadionban. 2010-ben Kovács Andor elhagyta társait, a gitárosi posztot Ligeti vette át. 2013-ban jött a könnyedebb hangvételű, chillwave hatásokat mutató folytatás (Light Leaks), két évvel később pedig az újabb filmzenei album, a szintetizátorközpontú My Night Your Day. Majd 2016-ban egy emlékezetes, esős koncerttel a Budapest Parkban ünnepelték a zenekar tizenötödik születésnapját. 2019-ben a pszichedelikusabb, túlvilágibb, afrikai zene és psytrance felé mutató Woods, Spirits & Sorcery rukkoltak elő (ekkor már se DJ Bootsie, se Ligeti György nem volt a zenekar tagja).

Zságer Balázs a fő produkció mellett reklámzenéket készít, egyéb zenei projekteket futtat (Changing Grey, Žagar Experience), techno DJ-ként lép fel, valamint megalapította az elsősorban fiatal kelet-európai művészekre koncentráló Move Gently labelt. A szinte lemezről lemezre megújuló zenekar továbbra is a magyar elektronikus zene egyik legizgalmasabb formációja, és noha Balázs életében egyre jobban meghatározó a techno (habár saját szavai szerint „még nem vagyok elég öreg hozzá, hogy csak azt játsszak”), mégsem kiszámítható, hogy mi fogja jellemezni következő korszakaik hangzásvilágát.

SzL

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/zagarmusic/

https://www.zagarmusic.com/

 

Frissítve: 2023-9 , Szigeti László

Kapcsolatok

    12