Előadó

XL Sisters

A mindössze másfél évig létező, dallamos rockzenét játszó XL Sisterst 1992-ben Demeter György (ex-Rózsaszín Bombázók, ének) és Vértes Attila (ex-Dance, ének) alapította. Nevével ellentétben kizárólag férfiakból állt: az erőteljes testalkatú frontemberek mögött Alapi István (gitár), Makovits Dénes (basszusgitár) és Hetényi Zoltán (dob) játszott.

1992-ben jelent meg debütáló, egyben egyetlen nagylemezük, a Nagy test, nagy élvezet, az azon szereplő tizenkét dal szövegét döntően Demeter György írta, zenéjét Alapi István jegyezte. Bár a címadó, bulizós szerzemény a slágerlistákon is feltűnt (Két kézzel étkezem címmel később az Irigy Hónaljmirigy paródiazenekar is feldolgozta), a formáció 1993 őszén felosztott (nem függetlenül attól, hogy Vértes szerepet kapott Szörényi Levente és Lezsák Sándor Atilla – Isten kardja című rockoperában).

Visszaemlékezések szerint – a testalkati hasonlóságok okán – felmerült egy közös produkció a Pa-Dö-Dő duóval, de a (Z)ABBA névre keresztelt projekt végül nem valósult meg. 

2011-ben a budapesti SYMA Csarnokban egy koncert erejéig összeállt a két énekes, akit akkor Alexa Sándor (gitár), Gyulai Zsolt (billentyűsök), Mezőfi József (basszusgitár) és Banai Szilárd (dob) kísért. 

JBSz

Frissítve: 2023-3 , Jávorszky Béla Szilárd