Előadó

Wolf Kati

Borítókép forrása: Derzsi Elekes Andor, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Wolf Kati (1974, Szentendre) énekesnő, a hazai könnyűzene elismert szereplője, aki otthon van a pop, a jazz, a blues és a musical műfajokban is.

Hétéves korában elénekelte a Vuk című rajzfilm főcímdalát - amelynek zenéjét édesapja, Wolf Péter szerezte, szövegét Szenes Iván írta - amellyel egy ország megismerte és megkedvelte őt. A dalt 1982-ben kislemezen is kiadták - a B oldalon egy másik kislány, Ullmann Mónika énekelt arról, hogy mennyire szeretne egy moncsicsit (Japánból származó, majmot formáló játékbabát). A kiadvány platinalemez lett, ami akkoriban 200 000 eladott példányt jelentett, manapság egy kislemez előadója 3000 darab értékesítése után megkapja ezt a kitüntető címet.

Gimnazista éveiben tagja volt a Stúdió Dél nevű együttesnek, akikkel blues dalokat adtak elő. Később a Sunny Dance Band egyik énekese lett, majd csatlakozott a New Chocolate nevű funky zenekarhoz. Őket az Avocaldo követte, melyben főként populáris latin zenét játszottak. 2001-ben a Queen emlékzenekarban is énekelt, majd barátaival megalapította az Enjoyt, fellépéseiken pop slágerekkel szórakoztatták a közönséget. Énekelt Nagy János jazz zenekarában is. Mindeközben a Zeneakadémián karvezetés-szolfézs-zeneelmélet diplomát szerzett.

2010-ben már ismert és gyakorlott előadóként - immár saját dalokkal és egy önálló nagylemezzel a háta mögött (Wolf-áramlat, 2009) - szerepelt egy kereskedelmi televíziós csatorna zenei tehetségkutató műsorában, és ez hatalmas lökést adott karrierjének. Ő képviselte Magyarországot a 2011-es Eurovíziós Dalfesztiválon, Düsseldorfban, a What About My Dreams? című dallal. Abban az évben idehaza egy zenei televízió szavazásán őt választották a legjobb női előadónak.

Eddig megjelent nagylemezei: Az első X - 10 dal az élő showból (2011), Vár a holnap (2011), Live (2016). Dalainak zenéit többnyire Wolf Péter, Rakonczai Viktor és Rácz Gergő szerezték. Az énekesnő többek mellett Nagy Feróval, Vastag Csabával és Szarka Tamással (Ghymes) is készített közös felvételeket.

2019-ben a MAHASZ összesítése alapján a Szerelem, miért múlsz? című száma az évtized dala lett. (Ez a 2011-es eurovíziós-dal magyar nyelvű változata.) Az elmúlt időszakban újra televíziós dalversenyeken láthatjuk őt - immár zsűritagként, de fellépőként showműsorokban is gyakori vendég.

Megjelenés előtt áll Új utakon című lemeze, amelyet zenekarával, a Wolf Kati Banddel készített. Az album címe nem véletlen: az eddig alapvetően elektronikus popzenét énekelő előadó az új dalokban visszanyúl a rockosabb gyökereihez.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/WolfKati/

https://www.instagram.com/wolfkatiofficial/?hl=hu

Forrás:

  • Wolf Kati, Wikipédia, 2023-08-03
  • Wolf Kati életében az anyaság és a karrier jól megfér egymás mellett, Éva Magazin, 2023-07-02
Frissítve: 2024-4 , Hőgye Zoltán