Előadó

Wastaps

A városi legenda szerint Baksa-Soós János első, tiszavirág életű zenekarát hívták így, és miután ő Doleviczényi Miklóssal megalapította a Kex-et, egykori társa, Makrai Miklós (zongora) vitte tovább a nevet, amikor 1969-ben Keres Tiborral (gitár) Fábri Péterrel (gitár) és Keres Józseffel (basszusgitár) új együttest alapított. 

1971-ben a Wastaps Gazdag Gyula Sípoló macskakő című filmjében hallható (egy saját számot és egy Illés-Bródy szerzeményt játszott). 1972-ben Szép (eredetileg Horváth) Károly (ének) csatlakozása után a zenekar repertoárján főként James Brown, Otis Redding és War dalai szerepeltek. Az ekkor már két fúvóssal – trombita, szaxofon – felálló formáció rendszeresen fellépett a Syrius előzenekaraként a Csepeli Munkásotthonban, majd a legendás dunai Syrius hajón. 1973-tól – immár három fúvóssal – Blood Sweat and Tears, Chicago számokat is játszottak.

1974-ben a Scampolóba távozó Szép Károly helyett Szegváry Gábor lett a frontember. Ekkoriban a funky, soul- és jazz-elemekkel dúsított fúvósokkal előadott dallamos tánczenéjükkel a kedvelt „parkos” zenekarok közé számítottak, de felléptek a Várban és az E-klubban is. 1976-ban Szegváryt a P.Mobil igazolta le, helyére visszatért Szép Károly, majd 1977-től Hetényi Kálmán billentyűs csatlakozásával ismét jelentősen átalakult az addigi repertoár. Ezt követően lett a Wastaps tagja Baló István (dob) is. Két számuk (Reggel a városban, Szeresd a dalt) elhangzott a korszak egyetlen televíziós műsorában, az Egymillió fontos hangjegy-ben. De hiába a sikeres koncertek, rádió- és TV felvételek, a színházi munka, 1979 végén az addigi zenekar széthullott. 

1980 elejétől Postásy Júlia (ének), Berkes Ferenc (szaxofon), Keres Tibor (gitár), Gaál Géza (billentyűk, trombita), Fekete Samu Tibor (basszusgitár), Muszta István (dob) felállásban folytatták tovább, majd 1981-ben Hetényi Kálmán (billentyűsök) visszatért, és már vele lett a Wastaps állandó részvevője a Magyar Rádió Made in Hungary, és Tessék választani! című fesztiváljainak. Folyamatos tagcserék után 1988 nyarán oszlottak fel.

2011-ben az évtizedek óta Németországban élő, ott Charlie Nice néven számos lemezt jegyző Szép Károly vezetésével újrakezdték, így jelent meg a Wastaps egyetlen albuma, a Bolond világ. Szép Károly 2015-ös halála viszont végképp pontot tett a zenekar pályájának végére.

JBSz

http://wastaps.hu/

Frissítve: 2023-5 , Jávorszky Béla Szilárd