Előadó

Vox-T

Vox Transilvaniae, a Vox–T és a Vox T'77 néven is ismert zenekart 1976-ben alapította Székely György (ének, gitár) zenetanár Csíkszeredában. A latin név erdély hangját jelentette magyarul, és a formáció missziójára is utalt: kortárs erdélyi költők verseinek feldolgozása progresszív rockos és hard rockos alapokon. 

Hegyi András (billentyű), Simó József (basszusgitár), Dankó Sándor (dobok) és Székely György 1976 szilveszterén adták első koncertjüket a mai magyar konzulátus épületében működő Ifjúsági Klubban. A csapat később az akkor még Folk Group 5 néven működő együttes két tagjával Nagy Máriával (ének) és Verzár Ferenc gitárossal egészült a későbbiekben.

Mivel a zenekart a városi KISZ által működtetett Ifjúsági Klub támogatta, így kötelezően részt kellett venniük az egyébként kommunista propagandarendezvényként ismert Megéneklünk, Románia fesztiválon, ahol minden évben elnyerték az országos első díjat. 1978 végén elkészült első tévéfelvételük, '79-ben pedig megjelent a zenekar első kislemeze, valamint ugyan ebben az évben elnyerték a temesvári Ifjúsági Zenei Hétvége első díját Krumpliföld, örökzöld című versfeldolgozásukkal.  A tévéfelvételek mellett az együttes folyamatosan koncertezett, a tagok pedig több ízben is cserélődtek. 1980-ra Székely és Verczár mellett Incze Pál (basszusgitár, ének) és Jónás András (orgona) erősítette a csapatot. Az együttest a Tavirózsa válogatáslemezen megjelent Hunyadiak emlékére (Ferencz S. István) című szerzemény miatt egy időre betiltották, a formáció pedig 1982-re született újra és működött még három éven keresztül immáron Mircea Maierrel (billentyűk), Sólyom Gyulával (basszusgitár), Cserey Csabával (dobok) és az alapító Székellyel.

1984-ben Szilágyi Enikő színművész közreműködésével jelent meg a Dúdoló című nagylemez, amely hat versfeldolgozást tartalmazott. A felvételek tulajdonképpen Székely tudtán kívül jelentek meg, ám semmit nem tehetett ez ellen: „Annak idején mindenki örült, akinek Boros elintézte, hogy lemeze jelenjen meg. Kivéve engem, merthogy az én helyzetem egészen más volt! - mesélte a zenekar vezetője. Ez volt a zenekar egyetlen nagylemeze, a borítón azonban Szilágyi neve volt feltüntetve. 

A Vox T harmadik korszaka akkor köszöntött be, amikor Székely Magyarországra költözött, és 1989-ben megalapította új formációját Verzár Ferenc (ének), Mátyási Károly (billentyűk), Szász Ferenc (basszusgitár) és Kerekes Miklós (dobok) társaságában. A zenekar egy év múlva feloszlott. 

BBB

 

Forrás:

  • Kovács László, Vox T. – azaz Erdély Hangja, beatkorszak.blog.hu, 2019-04-27
  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2023-11 , Bagossy-Biró Barbara