Előadó

Volkova Sisters

Berger Dalma (1982, Pécs) képzőművész-énekesnő és Sándor Dániel hangmérnök, billentyűs, gitáros 2008-ban kezdett dolgozni egy új projekten, a gitáros- multiinstrumentalista Kovács Gergely (gitáros,) egy évvel későbbi csatlakozásával pedig megalakult a Volkova Sisters (a név William Gibson: Trendvadász című könyvéből származik).

Egyedi, az elektronikát, a folkot, a shoegaze-t és dark wave-et összeházasító hangzásuk már az első, ötszámos EP-n (Venus Robot, 2011) megmutatkozott, ahogy annak három dalához (Last Song Of The Dying Fly, World Without Delight, Black Mountain) készített klipjeik is egyértelmű tették, hogy számukra a képi világ a kreatív folyamat fontos része. Ugyanebben az évben részt vettek az Egyesült Államokban, Austinban rendezett SXSW fesztiválon, majd Kaliforniában adtak néhány koncertet. A következő, szintén ötszámos EP-n (Hope, 2012) trip-hop és jazz elemekkel gazdagították zenéjüket. Ebben az évben látott napvilágot két további videóklipjük (Shiny Fay Of Sorrow, Das Mädel Und Die Dunkelheit).

A zenekar 2013 végén Londonba költözött, és két év múlva itt adták ki Holiday című EP-jüket. Az addigi trióhoz 2016 májusában csatlakozott a korábban a Sexepilben is játszó Vangel Tibor, már vele jelent meg a bemutatkozó nagylemez (Blood Shapes This Faith) – immár a saját kiadójuk (Giant Wolfe) égisze alatt. Az érett hangzású, több korszakot felölelő albumon – melyen a két csúcspontot a Trouble és a klippel támogatott Bianco jelentette – Kárpáti Dodi (Quimby) trombitaszólamai is hallhatók. A némiképp az elektronikus tánczene felé elmozduló második nagylemezt (Slowin Away, 2018) ismét három sajátos klippel (Faceblind, TTL, Shape Your Shame) támogatták meg.

Több magyar filmhez adtak dalokat (többek között a Mundruczó Kornél által rendezett Fehér isten-hez, amiben epizodistaként fel is tűnnek), de írtak zenét az Aranyélet második évadjának traileréhez is. A kultikus zenekar 2019 december 5-én a Facebook-on közzétett rövid üzenettel tudatta a rajongókkal, hogy véget ért a zenekar pályafutása: „Köszönjük a tíz éves gyönyörű bánatot. A Volkova Sisters halott.”. Posztumusz még kiadták az új dalukhoz (Dear Dancer) készített klipet, de azóta valóban teljes a csend körülöttük.

SzL

Frissítve: 2023-7 , Szigeti László

Kapcsolatok