Előadó

Voices Of Silence

Borítókép forrása: Zilahi Csaba / Erdélyi magyaRock 1970-2010

A progresszív rockot metállal ötvöző zenekart 1994-ben alapította Vincze Szabolcs gitáros Kolozsváron. Egy évvel később az ottani Taurus stúdióban rögzítették az első, négy számból álló demót First Was the Beginning címmel. 1998-ban különdíjat nyertek a szatmárnémeti SamRock Fesztiválon.

A zenekarban Vincze Szabolcs mellett ott van egy másik alapító tag, Esztergár Zoltán basszusgitáros - ők ketten a a Masterpiece - Metallica tribute zenekarban is együtt zenélnek. Varga András énekes 1996-ban, Ercsey Ferenc billentyűs és szövegíró 1997-ben csatlakozott a Voice Of Silence-hez. Gindele Gábor dobos érkezésével 1999-ben alakult ki a végleges formáció.

A kezdettől fogva angol nyelvű dalszövegekkel jelentkező együttes 2000-ben adta ki a Stories Of My Ways EP-t, majd 2002-ben érkezett az első nagylemezük, Thunderground címmel. A helyenként a szimfonikus zene és a kemény rock elegyét tartalmazó korongon a szintetizátor dominált az igényesen kidolgozott számokban. Ugyanebben az évben Kolozsváron egy nagyszabású rockbulin játszottak, az Ossian és a Nevergreen társaságában. Koncertjeiken saját számaik mellett terítékre kerültek a "nagyok" - Metallica, Queensrÿche, Iced Earth - dalai, de játszottak ABBA-feldolgozást is!

Az együttes nem siette el a folytatást, következő albumukra - amely The Human Saga címmel jelent meg - 2008-ig kellett várni a rajongóiknak. A lemez elkészülése után újabb cserék voltak billentyűs és dobos poszton, később azonban visszatértek az eredeti tagok a zenekarba. 2012-ben ismét egy EP-vel jelentkeztek. A zenekar a mai napig gyakori vendége a nagyobb otthoni fesztiváloknak.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/VoicesOfSilenceBand/

Forrás:

  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2023-11 , Hőgye Zoltán