Előadó

Victor Máté

Erkel Ferenc-díjas zenész, zeneszerző, 2012 és 2014 között az Artisjus Szerzői Jogvédő Egyesület elnöke.

Klasszikus zenei nevelést kapott, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola után 

a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán (ma Egyetem) tanult zeneszerzést. 1968-ban kapta meg a diplomáját, majd két éven át Varsóban modern avantgárd és elektronikus zenét tanult. 

1970-ben került a Magyar Rádióba zenei rendezőnek. Főleg beatfelvételeket bíztak rá, merthogy az intézménynél akkoriban főállásban dolgozó zenei rendezők mind hatvan felé jártak, és nem értették a fiatalabb generációt. Így találkozott a divatos slágereket játszó Non-Stop együttessel, melynek 1970-ben zeneszerzője, 1971-ben pedig tagja lett. A Huszár Erikával írt számuk, a Lélegző furcsa hajnalon a Táncdalfesztiválon a második helyen végzett.

„A dalaim többsége nem slágernek készült, hanem tényleg önkifejezésként született. – emlékezik vissza egy 2015-ben készült életútinterjúban.A Lélegző furcsa hajnalon se dallam, se szöveg, se zenei, se harmóniai szempontból nem a sablonokat követte. Annak ellenére, hogy eltért a megszokottaktól, végül díjat nyert, ami révén persze a zenekar roppant népszerű lett, a fesztiválsiker hozta utána magával a haknikat számolatlanul.  Futott a szekér, szinte mindennap máshol játszottunk, havi húsz-huszonöt meghívásunk volt, és a tagok nagy része úgy vélte, amíg megy, addig kaszáljunk. Én meg láttam, ahogy közben folyamatosan romlik a produkció.”

Victor végül 1972 nyarán szállt ki a Non-Stopból, egyrészt egyszemélyes zenekart alakított, mellyel rádiófelvételeket készített. Másrészt a Gemininek írt néhány számot, vállalt hangszereléseket, illetve a Geminivel és Huszár Erikával készített egy rockmusicalt (Holnaptól nem szeretlek, főszerepben Kovács Kati). 1976-ban Kardos G. Györggyel és Mészöly Dezsővel még jegyzett egy rockmusicalt (Villon és a többiek), de ettől kezdve lényegében kivonult a popszakmából és csak színházi darabokhoz írt zenéket.

1980-tól egy éven át a televíziózásban is kipróbálta magát, aztán visszatért a Magyar Rádió szerkesztőségébe, ahol a Fiatalok Popzenei Műhelyében készített beat- és rockzenekarokkal stúdiófelvételeket. 1994-től pedig elsősorban a közszolgálati intézményben található koncertfelvételek felkutatását és rendszerezését végezte. 2007-ben a Könnyűzenei Produkciós Szerkesztőség vezetőjeként ment nyugdíjba

JBSz

Frissítve: 2023-9 , Jávorszky Béla Szilárd