Előadó

Veni

Az éneklés mellett grafikusként, tanárként, dalszerzőként és zenei producerként is tevékenykedő Szász Veronika Sára (1988, Budapest) 2016-ban kezdett el dolgozni jazzes-népzenei szólóprojektjén – Veni művésznéven.

Kétrészes, 32 kompozícióból álló albuma (Unfold) 2018-ban jelent meg, amelyen közreműködött többek között Bata István (basszusgitár), Meggyes Ádám (trombita), Gyémánt Bálint (gitár), Dobozy Ágoston (zongora) és Sampo Hiukkanen (szaxofon). „A mélyben szunnyadó dolgok felszínre hozása határozza meg a lemezt. Erre utal a címe is. A harmincadik szülinapomra kezdtem el készíteni magamnak.” – mesélte az énekesnő az Unfoldról, amelynek alapkoncepciója az expresszív önkifejezés, a dalokban meghatározó szerepet kap az intuíció és az improvizáció. VENI következő albuma (Unform) 2020-ban látott napvilágot, ezt követte 2021-ben az Unfold Live, majd 2022-ben Az út.

Az énekesnő középiskolai tanulmányait a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium könyvkötő-restaurátor szakán végezte, ahol 2016-tól grafikát tanít. 2014-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, 2015 óta a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társaságának (MATT) tagja. Karrierje során tagja volt több különböző zenei formációnak (Veronika and the Wedding Boys, VENI és Zsolt), illetve több felvételt is készített a Folkfonics együttessel. Mesterének Micheller Myrtillt tekinti, akitől 2010 óta tanul énekelni.

BB

 

http://www.veni.hu/music/

https://www.facebook.com/szaszveni

https://www.instagram.com/veronika_sara_veni/

Frissítve: 2023-8 , Bánóczi Bea