Előadó

Varga János Project

Varga János (1955, Szeged) gitáros, zeneszerző, aki 1975-1986 között az East tagja volt, amely a korszak egyik legjelentősebb és legsikeresebb progresszív rockot játszó zenekarának számított.

Az East utáni időkben számos formációban gitározott (Art Reaktor, Crack Orchestra, Hobo Blues Band, Cik-Cakk Company) és olyan neves zenészekkel játszott együtt, mint Németh Gábor, Oláh Aladár, Gidófalvy Attila, Donászy Tibor, illetve a képzőművész Szurcsik József.

A Varga János Project 2000-ben alakult, első lemezük, a The Wings of Revelation I. (2000) az East régi, instrumentális időszakából való témáknak az átdolgozásából született anyag volt. Ezt követte a 2002-es The Wings of Revelation II., aztán 2009-ben jelent meg az Elixír című CD, melyben ötvöződik különböző népek zenéje az art-rock zenei világával. Legutóbb 2017-ben jelentkeztek egy dupla albummal (Szívvel, lélekkel), amely Varga János 60. születésnapi koncertjének az anyaga, amit 2015-ben rendeztek a MOM Művelődési Központban.

Az együttes az instrumentális fúziós zenét egyedi módon ötvözi a jazz, a rock, és a világzene elemeivel. Varga János (gitár) mellett jelenleg a formációban zenél a volt East-tag Király István (dob), a zenekarvezető fia, ifj. Varga János (basszusgitár), Nagy Zsolt (billentyűs hangszerek) és Tsoukalas Hristos (ütőhangszerek). A zenekar állandó vendége Kézdy Luca jazzhegedűs (Santa Diver), aki energikus, virtuóz szólóival ad hozzá a hangzáshoz. A csapat külföldön is bemutatta már különleges zenéjét, de itthon is népszerűek. Budapesten ők voltak a Toto előzenekara.

Varga János hatalmas szakálla már a múlté, de gitártudása és a zene iránti alázata továbbra is a legnagyobbak közé sorolja őt.

HZ

 

https://www.facebook.com/vargajanosproject/

https://vargajanos.hu/Vargaalap/Varga_Janos_Project.html

Frissítve: 2023-11 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok