Előadó

Vágtázó Életerő (VHK)

Nyolc évvel a Vágtázó Halottkémek feloszlása és négy évvel annak „utódzenekara”, a Vágtázó Csodaszarvas elindulása után, 2009-ben a VHK öt egykori tagja – Grandpierre Attila (ének), Németh László Fritz (szólógitár), Mestyán Ádám (basszusgitár), Molnár Lujó (szólógitár) és Király Zoltán (dobok) – úgy döntöttek, hogy Szabó Kristóf dobossal kiegészülve, Vágtázó Életerő néven újjáalakulnak, hogy egy nagyszabású koncert erejéig felidézzék a legendás sámánisztikus punkzenekar emlékét, s illetve életben tartsák a több mint másfél évtizeden át működő alkotóközösség munkásságát.

Mint Grandpierre Attila akkoriban megfogalmazta: „Mi azért zenélünk, hogy ezt megmutassuk, és belepillantsunk abba, hogy az élet eredeti magassága mit jelent a számunkra, mert a túlvilág és a földi világ egy és ugyanazon világnak két része, amely ráadásul szerves, egységes egészet alkot”.

A nagyszabású „VHK idéző” fellépésre 2009. április 25-én került sor a Petőfi Csarnokban, ahol a legnagyobb „slágerek” (Élő világegyetem, Hunok csatája, Örökkévalóság, Halló mindenség) felújított változatai mellett új szerzemények (Forgószél, Távoli csillagok, Holdvilág) is felcsendültek, a program anyagából pedig egy koncertlemez (Forgószél, 2009) is megjelent. Grandpierre Attila és csapata a következő két-három évben folytatta az alkotómunkát, több nagysikerű koncertet adtak, majd 2012-től visszatértek a VHK névhez, mely alatt újabb lemezeket készítettek (Veled haraphat csillagot, 2013, A lélek mélyén [EP], 2017, Életzuhatag, 2019), és amely néven a mai napig látható és hallható a formáció.

CsO

Frissítve: 2023-7 , Csikor Ottó