Előadó

Vad Fruttik

A talányos nevű Vad Fruttik zenekart 1996-ban alapították várpalotai fiatalok, Likó Marcell énekes-gitáros, Pápai László basszusgitáros, Józsa Zoltán dobos, valamint Herter Tamás és Benkő Csaba gitárosok.

A szárnypróbálgató alternatív ötösfogat 1999-ben egy tehetségkutatót megnyerve majdnem készíthetett egy nagylemezt, ám ennek meghiúsulása az együttes leállásához vezetett. Hat évvel később, újabb felállásban aktivizálták magukat: a már Likó Marcell, Herter Tamás, Józsa Zoltán, valamint Győrffy Gyula billentyűsök, Kaszás Gábor basszusgitáros és Kerekes Gergely gitárosok alkotta csapat ekkor egy pályázat segítségével rögzíthette több szerzeményét, köztük a rádiókban sikeressé vált Szerelmes dal-t, majd a csapat első, elektronikus, eklektikus és minden tekintetben ígéretes albumának (Rózsikámnak digitálisan, 2006) megjelentetésére is lehetőség nyílt.

A sikerek és a sokasodó fellépések ellenére/hatására ismét tagcserék következtek és létrejött a jelenlegi Vad Fruttik, Likó Marcellel, Kerekes Gergellyel, Győrffy Gyulával, valamint Hock Zoltán basszusgitárossal és Hock Attila dobossal. Az egymást érő koncertturnék, fesztiválok, klipforgatások ugrásszerűen növekedő népszerűséget hoztak a zenekarnak, amely 2008-ban készítette el második albumát (Egy éjszaka Bohémiában), amelynek egyes nótái mintha a hatvanas évek táncdalénekeseinek slágereit parodizálnák.

Az igazi kitörést a Lehettem volna dal, illetve a Fénystopposok album hozta el a zenekar számára. Ezen a 2010-ben megjelent korongon már olyan – Likó Marcell tipikusnak és optimálisnak kicsit sem nevezhető gyermekkora, tudatmódosító szerekkel kapcsolatos „élményei”, valamint a várpalotai lakótelep sivársága ihlette – felkavaró szerzemények hallhatók, amelyek képesek bárkit hatásuk alá vonni, függetlenül attól, mennyit tapasztalt meg személyesen mindabból, amiről az énekes énekel. Ugyanez a szuggesztív, néhol költői szövegvilág, valamint a billentyűsök uralta alterock gitárzene jellemzi a Darabok (2013) és a Tudom milyen (2015) című korongokat is, melyeket a szakma „az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma” Fonogram-díjjal jutalmazott.

A zenekar munkásságának sajátos színfoltja a korábbi slágereket (Embergép, Pipacs, Városlakó, Válaszok nélkül, Nekem senkim sincsen) elektronikus köntösbe öltöztető High Tech (2017), s ez a remixlemez egyben korszakhatárnak is tetszik az együttes történetében. A Szabad vagy címmel 2018-ban napvilágot látott korongon ugyanis új utak keresésére indultak az időközben többnyire családapákká vált zenészek, és ez a keresés a legutóbb megjelent hanghordozók – a 2020-as Nagyvad EP és a 2022-es, bántalmazó kapcsolatokról szóló Elég című single, – tanúsága szerint sokáig nem ért véget. Aztán 2022 decemberében robbant a hír: az új album (Elválaszt) megjelenésével egy időben hárman (Hock Zoltán, Hock Attila és Győrffy Gyula) is elhagyták a zenekart, és nem tudni, hogy lesz-e folytatás. 

Mindenesetre akit jobban érdekel a Vad Fruttik dalainak háttere, a zenekar megalakulásának története és vezetőjének élete, bővebben olvashat mindezekről Likó Marcell és Géczi János később színpadra is állított Bunkerrajzoló (2015) című könyvében, míg Likó Marcell dalszövegeit az Énekelt és nem énekelt dalok (2016) című kötet gyűjtötte egybe.

CsO

 

A zenekar weboldala: https://vadfruttik.hu/

A zenekar Facebook-oldala: https://hu-hu.facebook.com/vadfruttik/

A zenekar Instagram-oldala: https://www.instagram.com/vad_fruttik/?hl=hu

Frissítve: 2024-5 , Csikor Ottó

Kapcsolatok

    123