Előadó

USEME

Az egyik legreménytelibb és legmegosztóbb hazai popmetal szupergrupp 2015 végén alakult a Subscribe, az Idoru, a Blind Myself és Special Providence tagjaiból. A Csongor Bálint (ének), Szalkai Tibor (gitár), Varga Zoltán (billentyűsök), Anga-Kis Miklós (basszusgitár) és Markó Ádám (dob) felállású zenekar 2023. február 3-én az A38 Hajón búcsúzik el végleg a közönségétől. A maguk mögött hagyott hét esztendő alatt számos emlékezetes klubkoncertet adtak, a legnagyobb hazai fesztiválok nagyszínpados fellépői lehettek, számtalan szakmai és közönség díjat zsebeltek be. Emellett három remek nagylemezt (Világvevő, 2016, Szélesvásznú ég, 2017, Üveghegy, 2019) is letettek az asztalra.

„Modern rock zenekar vagyunk a keményebb vonulatból, akik olykor merészen nyúlnak bele a popba, meg más műfajokba is, mindenbe, ami inspirál bennünket. Igyekszünk reflektálni mindarra, ami a körülöttünk lévő világban történik. Szerintem hangzásban és hozzáállásban is friss a Useme.” – nyilatkozta Csongor Bálint 2020-ben a welovebudapest.com-on, és tény, hogy nem sokkal megalakulása után a szupergrupp lényegében berobbant a hazai rockszíntérre.

Az első klip (Felhővitorlás) után a bemutatkozó anyagra (Világvevő, 2016) sem kellett sokat várni, vélhetően azért sem, mert egyrészt a tagok tarsolyaiban már az induláskor félkész dalok tucatjai lapultak, másrészt a bonyolultabb felépítésekhez szokott zenészek az egyszerűbb szerkezetű Useme-dalokat könnyebben összerakták. Miközben tudatosan építkeztek, később sem csökkentették a tempót, így nyerték meg 2019-ben a Nagy-Szín-Pad tehetségkutató versenyt, mely győzelemnek köszönhetően a nagyobb hazai fesztiválok kihagyhatatlan szereplői lehettek.

A járvány előtti utolsó albumon (Üveghegy, 2019) igazán odatették magukat, igaz, minden korábbinál eklektikusabb arcukat mutatták. Volt rajta egészen popos, elektrós, EDM-s dal (Kapcsold ki), progresszív metálos, kifejezetten technikás megmozdulás (Mindenből a semmibe) és lírai, nagy ívű, akusztikus ballada is (Leszel-e még?). Aztán beütött a pandémia, mely a Useme lendületében is komoly visszahúzó erőt jelentett. Olyannyira, hogy 2023 februárjában a tagok pontot is tettek a zenekar pályafutásának a végére.

JBSz

 

https://www.facebook.com/usemezenekar/

Frissítve: 2023-7 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

    12