Előadó

TransylMania zenekar

A 2002-ben a székelyföldi Baróton alakult zenekar stílusában a rock elemei keverednek a magyar népzenével. A tagságot jelenleg Cseresznyés Szilamér (basszusgitár, ének) Cseresznyés Emília (ének), Gáspár Álmos (hegedű), Melkuhn Róbert (fúvós hangszerek), Pakot István (ének), Sárosi Nóra (ének),  Sárosi Péter (billentyűs hangszerek), Karácson Zsolt (dobok) és Tókos Imre (gitár) alkotja.

2003-ban közös erdélyi turnén vettek részt a Kormorán együttessel, a következő évben pedig megjelent első lemezük (Legyen úgy, mint régen volt), amelynek producere Koltay Gergely volt. 2005-ben a Papp László Budapest Sportarénában adtak koncertet az Egy csepp emberség Székelyföldért segélykoncerten.

2006-ban néhány helyszínen együtt játszottak az Ismerős Arcok zenekarral. A következő években két önálló albumot adtak ki (El ne add az ősi házat, 2006, Mert tudnom kell, 2008), emellett készítettek egy közös korongot (A nemzet szolgálatában) a Kormoránnal 2013-ban. „Az alapot a rockzene és a népi hagyományok ötvözése jelenti. Fő forrásaink a népi szövegtöredékek, népdalok, versek. Összerakosgatjuk a mondanivalójukat, és azokat megzenésítjük, áthangszereljük. Célunk, hogy ezáltal is hozzájáruljunk a magyar nemzeti öntudat erősítéséhez, a népzenei örökségünk átmentéséhez, népszerűsítéséhez.” – nyújtott betekintést működésébe a zenekar.

2014-ben megjelent a Tizenkettő című lemezük, 2015-ben pedig felléptek az Erdélyi EMI-táborban. 2016-ban Kelet felé című számuk különdíjas lett az Erdély Legszebb Dala pályázaton. 2017 tavaszán „Ismerj meg, Európa” címmel európai turnéra indultak, koncerteztek Budapesten, Bécsben, Münchenben, Brüsszelben, Dublinban és Manchesterben is. 2017-ben a Daniel-kastélyban ünneplték a zenekar 15. születésnapját.

BB

 

 

Forrás:

  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2024-4 , Bánóczi Bea

Kapcsolatok