Előadó

Trans Express

Borítókép forrása: Zilahi Csaba/Erdélyi magyaRock 1970-2010

Az erdélyi Trans Express 1987-ben alakult két zenekar, a heavy metalos Rival és a new wave-et játszó Helion tagjaiból. Tóth Ráres (gitár, ének, zenekarvezető), Lénárd „Yogi” József (gitár), Gondosch „Güzü” János (basszusgitár), Borza Péter (ének), Radu Király (billentyűs hangszerek, és Ilie Stăniște (dob) voltak az alapítók.

A kolozsvári szinten supergroupnak nevezhető együttes rögtön a megalakulása után együtt turnézhatott a Compacttal, majd az Irisszel és az Autostop MS-sel. Ugyanabban az évben több díjat kapott az otthoni rockfesztiválokon (Posada, Câmpulung: 1. helyezett, Constelații Rock, Râmnicu Vâlcea: nagydíj, Top T, Buzău: nagydíj; részt vettek a Rockada fesztiválon Bákóban és a Marosvásárhelyi Rockfesztiválon). Tóth Ráres három fesztiválon is elnyerte a legjobb gitáros díját, így a Săptămâna lap az év legjobb gitárosának választotta, majd 1992-ben már Budapesten, a Petőfi Csarnokban választották meg az év gitárosának.

A Trans Express 1989-ben rövid ideig szünetelt, ezalatt Tóth Ráres, Lénárd József és Varga Sándor dobos a Compact C tagja volt. 1990-ben Tóth Ráres újjáalakította a zenekart, felvették a Heat of the Night demókazettát, amellyel meghívást kaptak a budapesti Drakula fesztiválra. Ezután erdélyi turnét szerveztek, ahova meghívták a Missió és a Dance zenekart. Később Magyarországra tették át a székhelyüket, számos koncertet adtak a Petőfi Csarnokban, a Tüzes Víz rockkocsmában, játszottak a Budapest Sportcsarnokban és az Olimpiai Csarnokban, headlinerek voltak az első Sziget Fesztiválon, ahol még két alkalommal koncerteztek.

1992-ben Bukarestben léptek fel a Ian Gillan Band és a Uriah Heep előtt, 2008-ban Budapesten játszottak a Uriah Heep előzenekaraként. Időközben a zenekar a heavy metalról átváltott a southern rock stílusra. A Million Miles Away és a Look Inside című dalaik angol menedzserüknek, Daniel Cunningtonnak köszönhetően a brit toplistákon is szerepeltek. 1994-ben A hosszú út című daluk felkerült a Metal Hammer Demonstráció című válogatásalbumára, ám Ráduly Béla énekes és dobos halála megtörte a zenekar lendületét. Így a Magneoton/Warner kiadóval kötött szerződést is lemondták, csak egy kazettát készítettek (Trans Express, 1994). Azóta is vannak koncertjeik Magyarországon és Romániában egyaránt, de ritkábban lépnek színpadra. A Borza Péter (ének), Tóth Ráres (gitár, ének) Lénárd József (gitár), Soós Norbert (billentyűs hangszerek), Rottenstein Róbert (ének, gitár) és Adrian Tetrade (dob) felállású csapat legutóbb 2019-ben a brezoii bluesfesztiválon játszott, Beth Hart zenekara után, majd 2021-ben ugyanott szerepeltek. 2023-ban a Kolozsvári Magyar Napok-on láthatta őket a közönség.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100057510796886&locale=cs_CZ

Forrás:

  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2024-2 , Hőgye Zoltán