Előadó

Tóth Vera

Tóth Vera (1985) azon kiváló hazai énekesnőink egyike, akinek sikerült lelépni a popipar futószalagjáról, megtalálnia saját útját, zenekarát, és elérnie, hogy fellépései ne csak a közönségének, de neki magának is örömet jelentsenek.

A tapolcai születésű Tóth Vera már óvodásként kitűnt különleges zenei érzékével, majd a zenei tagozatos általános iskolában és Wöller Adél musical stúdiójában megszerezte mindazt a tudást és tapasztalatot, amellyel 18 évesen bekerülhetett a 2003-ban induló Megasztár tehetségkutató verseny válogatójába. Miután minden héten más műfajban bizonyított, kiemelkedő teljesítményével a döntőbe jutott, amit a közönségszavazatoknak köszönhetően sikerült megnyernie. A győzelem egyben zenei karrierjét is elindította: országosan ismert és elismert énekesnő vált belőle, 2004-ben megkapta az „Év hangja” címet és még ugyanebben az évben megjelent első albuma, az Ébren álmodom. A Rózsa István producerrel és a László Attila vezette stábbal készült korong aranylemez lett és a MAHASZ Toplistáján a 2. helyig jutott.

Ezután kétévente adott ki újabb albumokat: a Valami más 2006-ban, a Tóth Vera 2008-ban, a Zene kell nekem pedig 2010-ben látott napvilágot, olyan slágerekkel, mint a Nem baj, hogy semmi sem jön könnyen, a Sorskerék, a Mond miért pont ő vagy a Nem kell valaki másé. Együtt dolgozhatott Horváth Charlieval, Demjén Ferenccel, Somló Tamással és Balázs Fecóval, szerepelt az Egy bohém rapszódiája(2009) és a The Blues Brothers (2012) című zenés színházi darabokban, továbbá számos elismerést is kapott: 2005-ben Bravo Otto-díjjal és Miniszteri Elismerő Oklevéllel, 2008-ban Artisjus-díjjal, 2010-ben Magyar Toleranciadíjjal jutalmazták. 

A mérleg másik serpenyőjében azonban ott voltak az ideje nagy részét kitevő egyszemélyes, félplaybackes fellépések, amelyekkel egyre kevésbé tudott azonosulni, majd 2012-től inkább a saját kezébe vette az irányítást. Zenekart alapított Tóth Vera Quartett néven Molnár Tibor Attila szájdobossal, Duka László hegedűssel és Dr. Bérces Vitya billentyűssel, fellépéseiken a Tóth Vera-dalok mellett a dzsessz, a pop és blueszene gyöngyszemeiből válogatnak. Sokat koncertezik a Budapest Jazz Orchestrával, míg az Éles Gábor Trióval Let Yourself in Groove címmel készített közös korongot 2013-ban. Két évvel később Gyémánt című dalával bekerült a 2015-ös Dal döntőjébe és Gyémánt a címe annak a személyes naplóbejegyzései alapján, 2015-ben megjelent kötetnek is, melyben a popipar könyörtelenségével, a sztárság kihívásaival és a bulvármédia támadásaival szembeni küzdelmét tárja az olvasók elé.

Pályája kiemelkedő eseményei közé tartozik Dés Lászlóval közös 2017-es turnéja, melynek végén a Budapest Arénában adtak teltházas koncertet, ahogyan Random Trip csapatával való együttműködés és első koncertlemeze, a Budapest Jazz Orchestrával készült Christmas Live 2019-es megjelenése is a jeles események sorát gyarapítja. Ugyanebben az évben indították el későbbi férjével, Pauli Zoltánnal Együtt megyünk cí vlogjukat, melyban az országot járva különleges szálláshelyeket, termelőket, séfeket, ételeket, borokat és borászokat mutatnak be. Teszik mindezt sok zenével, mert Tóth Vera szerint a gasztronómia akkor az igazi, ha az íz élménye zenével is találkozik.

 CsO


Kapcsolat:

https://www.facebook.com/tothverabook/?locale=hu_HU

https://tothverahivatalos.hu


Forrás:

Tóth Vera, Wikipédia

Tóth Vera – Biográfia, Tóth Vera honlapja

 

 

Frissítve: 2024-4 , Csikor Ottó