Előadó

Tóth Gabi

Tóth Gabi (1988) ismertségét nemcsak hangjának és dalainak, hanem a közéleti szerepléseit bíráló, illetve a magánéletének eseményeit rendszeresen kiteregető bulvársajtónak is „köszönheti”.  

Pályája nővéréhez, Tóth Verához hasonlóan Tapolcáról indult, majd a Megasztár tehetségkutató versenyen folytatódott, melyre 2004-ben ő is benevezett és ahol – Caramel és Palcsó Tamás mögött – a harmadik helyen végzett. Elnyerte a „2005 legjobb női hangja” címet és felkeltette a – Tóth Vera albumait is gondozó – Magneoton figyelmét, így hamarosan megjelenhetett Fekete virág (2005) című debütáló albuma. A korongot a Művészetek Palotájában mutatta be a TNT kíséretével, címadó dalához és a Vágyom rád című nótához videoklip is készült.  Második stúdióalbuma 2010-ben látott napvilágot Elég volt! címmel. Ezen a korongon hallható a Hooligans együttes énekesével, Csipával előadott Valami Amerika még című szerzemény is, amely a Valami Amerika 2 című film főcímdalaként vált országosan ismertté. Ugyancsak ő énekli az RTL klub Való Világ című valóságshow-ja negyedik évadának, valamint a tévécsatorna fikciós reality sorozatának, az Éjjel-nappal Budapest-nek a főcímdalát.

Az énekesnő a Dal című eurovíziós előválogató versenyen is kétszer megmérette magát: 2012-ben a Nem kell végszó című dallal, 2017-ben pedig a Freddie Shumannal és Lofti Begivel közösen előadott Hosszú idők című szerzeménnyel sikerült egészen a döntőig eljutnia, de végül sem a bakui, sem a kijevi könnyűzenei seregszemlén nem ő képviselte Magyarországot. Pályája kezdetétől gyakran feltűnt különböző tévéműsorokban: több alkalommal volt az X-Faktor mentora, mentorsegédje, sztárvendége vagy zsűritagja, de Hal a tortán, a Vacsoracsata, a Séfek séfe, a Csináljunk fesztivált, a Sztárban sztár, illetve a Dancing with the Stars című produkciókban is látható volt. Szerepelt az Egy bohém rapszódiája (2009), a Finito (2013) és a Shrek a musical (2016) című zenés színházi darabokban, fellépett az olasz Il Volo popera trió 2023-as budapesti koncertjén és 2024-ben a Tina Turner emlékére című előadásban találkozhatott vele a nagyközönség. Művészi tevékenysége elismeréséül 2010-ben és 2012-ben neki ítélték az év magyar női előadójának járó BRAVO OTTO-díjat, 2023-ban pedig az év női előadóját megillető Petőfi Zenei Díjjal tüntették ki. 

Bár az utóbbi években is rendszeresen fellépett és a televízióban is gyakran látható volt, főként a közéleti szerepléseit bíráló, illetve a Krausz Gábor sztárséffel kötött házasságáról és válásáról szóló bulvárhírekkel volt tele a sajtó. Magánéleti problémái ihlették legutóbbi, Átkozott nyár című dalát is, amely 2023 októberében látott napvilágot.

CsO

Frissítve: 2024-4 , Csikor Ottó