Előadó

Toldy Mária

Borítókép forrása: Fortepan / Szalay Zoltán

Pályája a hatvanas évek elején szintén a rádió könnyűzenei stúdiójában kezdődött, a lipcsei fesztiválon debütált a Barna bőrű hableány című dallal. Első igazi slágere – mely országosan ismertté tette a nevét – a Húszéves vagyok volt. A későbbiekben számos nagy sikert (Gézengúz, Békaszerenád, Egy, velem ugye könnyen megy, Például te, Szeretlek nagyon, Minden olyan más, Hogyha látni akarsz, Bánat, hozzád többé semmi közöm, Bumcsili, Régi korban) köszönhetett rádiós múltjának (ekkor Bágya András, az ismert slágerszerző és hangszerelő felesége volt), és ez tette a táncdalfesztiválok sztárjává is (Rövid az élet, Más ez a szerelem).

Több televíziós filmben (Budapest te csodás, A téli szerelem, Tánckongresszus) szerepelt, egy időben a magyar táncdal utazó nagykövete volt a szocialista országokban. A német Telefunken cég is készített vele lemezfelvételeket.

1990-ben a Vasutas Zeneiskolában kapott lehetőséget egy musicaliskola létrehozásához, amely 2001 óta az Operettszínházzal együttműködve neveli az utánpótlást.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 1 (1960–70-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 115.

Frissítve: 2023-4 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János