Előadó

Thorax

Borítókép forrása: Zilahi Csaba/Erdélyi magyaRock 1970-2010

A zűrzavaros 90-es években nem volt könnyű dolga az erdélyi rockzenészeknek. A kaotikus lemezkiadás, a profi koncertszervezés hiánya, a rádiókból és a (hamis) kazettákat forgalmazó boltokból áradó igénytelen zenei kínálat sok tehetséges zenészt szorított háttérbe. Minden bizonnyal ma már sokkal több elismerést kapna például a nagyváradi Thorax is. Az 1990-ben alkult, progresszív rockot játszó együttes kelta és román népi elemeket is felhasznált etno-rock jellegű zenéjében - a formáció tagjai a gitárok és a dob mellett hegedűn és furulyán is játszottak.

Az egyéni hangzásvilágú zenekar főként szülővárosában, Nagyváradon koncertezett. Egyetlen kazettát hagytak az utókorra, ez 1998-ban jelent meg Pásztortűz címmel. A 2000-ben feloszlott Thorax tagjai voltak: Szőke Kavinszki András (ének, akusztikus gitár, furulya), Nagy László „Zsiráf” (szólógitár), Adi Abrudean (szólógitár), Pásztai András (dob), Haraji Tóth Albert „Pekó” (basszusgitár) és Tókos Imre (hegedű).

HZ

Forrás:

  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2024-6 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok