Előadó

The Carbonfools

A Carbonfools zenekart 2001-ben alapította Tóth Szabolcs szitárművész és Bicskei Titusz, aki az 1990-es évek óta DJ Titusz néven a magyarországi elektronikus underground zene egyik meghatározó alakja. Az együttes hangzásvilágának alapja az elektronikus és az élő hangszeres zene keresztezése.

A 2001-es Sziget Fesztiválon debütáltak, első nagylemezük, a Poisoned Goulash 2004-ben jelent meg. 2006-ban csatlakozott hozzájuk Fehér Balázs énekes, szövegíró. Második nagylemezüket, a Carbonheart-ot 2008-ban jelentették meg. Innentől lettek igazán ismertek, dalaikat előszeretettel játszották a magyar zenei televíziók és rádiók. És innentől lett hagyomány, hogy lemezeik címe a Carbon szó összekapcsolása egy másik szóval, mely meghatározó az albummal kapcsolatban. 2010-ben, 2012-ben és 2014-ben a zenekar újabb albumokat adott ki Carbonsoul, Carbonsweet és Carbonbliss címmel. Közben folyamatosan járták az országot, és 2010-ben két londoni fellépésük is volt.

Az együttes 2015-ben úgy döntött, egy időre szünetet tartanak. Ez év őszén tartották búcsúkoncertjüket a Budapest Parkban. A szünet alatt Fehér Balázs frontember kiszállt a zenekarból. 2017-ben tértek vissza egy teltházas A38-as koncerttel. A zenekar jelenlegi tagjai DJ Titusz (elektronika), Fóris-Ferenczi Gábor (ének), Hámori Benedek (dob), Gulyás Barna (gitár) és Miklós Milán (basszusgitár).

Az addig angolul éneklő Carbonfools első magyar nyelvű dala a 2018-as Carbonflames albumon megjelent Sarki fény című szerzemény volt. A Carbonsun című 2019-es lemezen is szerepel egy magyar dal, a Mindent eltakar. Fennállásuk alatt rengeteg remixet készítettek olyan előadóknak, mint a Noir Désir, a Kispál és a Borz, a Jazz+Az, a Korai Öröm és a Kimnowak.

Az elmúlt években folyamatosan készítették és adták ki új dalaikat. 2023 őszén ők nyitották meg az Akvárium Klub megújult Lokálját, ahol két estén át léptek fel tematikus műsoraikkal - az első nap a disco, a második napon pedig a rock került terítékre. 2024 januárjában ismét az A38 Hajón adtak évindító nagykoncertet rajongóiknak.

HZ

Forrás:

  • The Carbonfools, Wikipédia, 2023-04-19
Frissítve: 2024-4 , Hőgye Zoltán