Előadó

Temesvári Balázs

Temesvári Balázs, azaz T.Bali, gitáros, zeneszerző, kísérleti zenész, hangmester, aki számos színházi, táncszínházi és filmes produkcióhoz írt már zenét.

Kezdetben a színházi munkái mellett egykoncertes zenekari performanszokat készített. Saját zenekara, a 2003-ban alakult, gyakran változó felállású I. O. N. (Irrational Ortodox Noise), ambient alapokon nyugvó igényes underground kísérleti zene, noise és pszichedelikus elemekkel fűszerezve. Ebben az eklektikus és váratlan megoldásokkal operáló hangzásvilágban egyszerre találkozhatunk gépekkel és akusztikus hangszerekkel.

Másik zenei projektje a Rosinflux elnevezésű formáció, a magyar progresszív neounderground egyik legfigyelemreméltóbb előadója. Alapvetően egyszemélyes produkció, némelykor kiegészülve meginvitált zenészbarátokkal. Posztapokaliptikus hanginvázió, sajátságos zenei installáció, a lélek jelenlétére tett kísérlet. Teljesen autentikus forrásokból merítkezik, egészen meghökkentőek a művészet terepén való szerteágazó kalandozásai, a saját maga által létrehozott hangszereivel.

És vannak egyszemélyes előadásai is. 2016-ban az A38 Hajón saját dalait játszotta, letisztult gitár-ének párosításban. Személyes és intim vallomásokat hallhattunk tőle. Az abszurd balladákat váratlan, szélsőséges zenei fordulatokkal tárta a közönség elé.

T.Bali régóta dolgozik együtt Szemző Tiborral, játszik Szemző zenekarában a Gordiuszi Csomóban, amellyel számos külföldi fellépésen vettek részt, egyebek mellett koncerteztek a londoni Royal Hallban, Frankfurtban, Moszkvában és Kanadában. De volt közös produkciója Kamondy Ágnessel, valamint Péterfy Borival is. A Nemjuci zenekar több lemezének is ő volt a producere.

Első önálló lemeze, a nagysikerű Moszkva tér című film zenéje 2001-ben jelent meg, ezt egy remixalbum társaságában 2021-ben újra kiadták, és amit abban az évben a Sziget Fesztiválon elő is adott egy koncerten a T.Bali és a Porzó formáció. Ő szerezte az Iszka utazása (2007) című film kísérőzenéjét, 2020-ban pedig színészként is bemutatkozott a filmvásznon (Legjobb tudomásom szerint). Színházi szerepekben is láthattuk őt, a budapesti Proton Színház előadásain.

Saját meghatározása szerint zenéje romantikus biodark. Jellemzője a kettősség, ahol a lebegés felszabadító hatása, frusztráló, fojtogató élményekkel párosul. Ami bizonyos, hogy T.Boli minden koncertjén formabontó és mélyre vágó zenei élményt nyújt.

HZ

 

https://www.facebook.com/temesvari.balazs/

https://www.facebook.com/Rosinfluxmusic

Frissítve: 2024-4 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok