Előadó

Tátrai Band

Borítókép forrása: discogs.com

A kilencvenes évek egyik legnépszerűbb rockzenekarát 1987-ben a basszusgitáros Kovács Tamás kezdeményezésére alapította annak névadó vezetője, Tátrai Tibor (1952, gitár). 

Az első két évben a Vertig József (ének), Tátrai Tibor (gitár), Kiss Erika (billentyűsök), Kovács Tamás (basszusgitár) és Papp Tamás (dob) felállású csapat hard rock zenét játszott. Szerencsekerék címmel egy nagylemezt is megjelentettek, ám a Tátrai Band pályáján 1989-ben kétségkívül új fejezet kezdődött: a mikrofon mögött Vertig Józsefet a külföldi vendéglátózásból hazatért Horváth Charlie, Kiss Erikát pedig Pálvölgyi Géza (billentyűsök) váltotta.

Az új formáció Illúziók nélkül LP-je ugyan még szerényebb sikereket aratott, nem sokkal később a New York, New York című dallal viszont berobbantak a slágerlistára (album: A küszöbön túl, 1991),  és ezzel létrejött a kilencvenes évek egyik legsikeresebb, legegyedibb hangzású zenekara. A kilencvenes évek első felében egymás után jelentették meg kritikai és kereskedelmi szempontból egyaránt sikeres nagylemezekeiket (Kísértés, 1992, Utazás az ismeretlenbe I-II., 1994, A Hold szerelme, 1995, Trilógia, 1996, Hajnali szél, 1996), rendre zsúfolt országos turnékat adtak, melyek megkoronázásaként mindig a Budapest Sportcsarnokban vagy a Kongresszusi Központban léptek fel. 

A Tátrai Band eddigi legutolsó stúdióalbuma, a Mexicano 1999-ben látott napvilágot, azóta elvétve lépnek fel. 2009-ben a Papp László Budapest Sportarénában ünnepelték a zenekar fennállásának huszadik évfordulóját, melyen a hat évvel korábban elhunyt Kovács Tamást Glaser Péter pótolta, de amúgy szinte mindenki ott volt, aki a pályájukon számított: Tátrai Tibor (gitár), Horváth Charlie (ének), Pálvölgyi Géza (billentyűsök), Solti János (dob), Horváth Kornél (ütőhangszerek), Csiszár Péter (szaxofon), Jamie Winchester (gitár és vokál), Czerovszky Henriett (vokál) és Tisza Bea (vokál).

JBSz

Frissítve: 2023-11 , Jávorszky Béla Szilárd