Előadó

Talamba ütőegyüttes

Az 1999-ben alakult zenekar tagjai már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Konzervatóriumán barátságot kötöttek, majd kreativitásuk, ötleteik és elképzeléseik hasonlósága sikeres csapattá kovácsolta őket. Grünvald László, Szitha Miklós, V. Nagy Tamás és Zombor Levente miután lediplomáztak, nem használhatták tovább a főiskola hangszerparkját. Ekkor kezdtek el mindenféle hétköznapi használati tárgyból zenét kicsikarni. Műanyag hordókat vásároltak, kukákat, seprűket, autóalkatrészeket szereztek be. Több évbe telt, mire egy olyan hangszerparkot tudtak összerakni, amivel már ki lehetett állni nívósabb színpadokra is. Mára már több száz darabból álló hangszerkészletük van, benne a világ összes pontjáról származó darabokkal.

A talamba egy délszláv eredetű cserépdob, amelyet az üstdob ősének tekintenek. A cseréptestre állatbőrt húztak, és azt ütötték speciális ütőkkel. Az ország különböző részeiről származó zenészek végül 2007-től Gödöllőn leltek közös otthonra, város adott nekik próbatermet, így a Talamba tagjai odaköltöztek.

Több nemzetközi versenyen is sikerrel szerepeltek. Az ország legnagyobb koncerttermeiben, például a Művészetek Palotájában vagy a pécsi Kodály Központban adtak teltházas koncerteket. Gyakran lépnek fel közösen más formációkkal (például: DJ Bootsie Trio, Swing á la Django, Magashegyi Underground). 2018-ban és 2019-ben Nigériában is vendégszerepeltek.

Eddig megjelent lemezeik: Okamale (2005), Bábel (2009), Crossover Live (2010), Spirit of Life (2013), 15 éves jubileumi album (2014).

A zenekar a legkisebb falvakba is elmegy játszani a gyerekeknek, ha hívják. A Talamba tagjai missziónak érzik ezt, mert azt gondolják, hogy az ütőhangszereken keresztül könnyebben meg lehet szerettetni a zenét a gyerekekkel.

HZ

 

https://www.facebook.com/talambamusic/

https://www.instagram.com/talambamusic/

https://www.talamba.hu/

Frissítve: 2023-6 , Hőgye Zoltán