Előadó

Szilvási Gipsy Folk Band

Az oláhcigány színpadi folklórt az éttermi cigányzenével ötvöző Szilvási Gipsy Folk Band pedig az egyik legfiatalabb és legreménytelibb formáció volt az évtized végén, melynek repertoárja döntően oláhcigány népdal, illetve magyar nóta(szerű) csárdásból állt, cigány szöveggel. Ez utóbbi azért különösen érdekes, mert a ma már klasszikusnak tekinthető feldolgozásokban a csárdás jelleget a nemzetközi populáris hatások elhalványították, a csárdás viszont általuk új színekkel gazdagodva tért vissza.

A Szilvási Gipsy Folk Band története a zenekar vezetője, Szilvási István elbeszélése alapján egy 1988-as cigány középiskolai táborra vezethető vissza, ahol néhány tizenéves diák közös zenélésbe kezdett. Aztán 1992-ben egy téli tábor keretén belül megalakult a Romano Glaso Cigányhang. A nagy áttörést az 1993-as Ki mit tud? hozta meg számukra, amelyre a zenekar vezetője az utolsó pillanatban adta be a jelentkezést, s amelyet nagy elismerések közepette a népzenei kategóriában megnyert az akkori formáció.

1996-ban Szilvási István zenekarvezető új stílus felé szeretett volna elmozdulni, így alakult meg a Szilvási Gipsy Folk Band, A kvintett a hagyományos cigány népzene némiképp felújított változatát játssza, elegánsan és gördülékenyen keverve azt balkáni dallamokkal, latin hatásokkal sőt, időnként némi rappel. A Szilvási István (ének, szájbőgő, kanál), Bangó Tibor (gitár, ének, szájbőgő), Suha István (nagybőgő), Lakatos János (kanna, szájbőgő) és Oláh László (cimbalom) felállású formáció programja a cigány folklór különböző dialektusaiból vett hagyományos népzene ötvözetéből áll össze. A dalok tükrözik a cigány érzelemvilág egészét, vannak köztük lassú, balladai hangvételű nóták; „botoló” dalok, pergető tánc dallamok, melyek tánckíséretként szolgálnak különböző alkalmakkor. Különböző közösségek autentikus dalait játsszák, többek között Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, Tatabányáról, Pásztóról, Báráradról. Előadásmódjukra jellemző a gyors ritmus és az improvizáció ugyanúgy, mint a szomorú dalok.

Az együttes évente 70-90 koncertet ad. Számos európai országban turnéztak, rendszeresen hívták őket különböző fesztiválokra. Első nagylemezük (Ha megfogom az ördögöt...) 2001-ben jelent meg, ezt követte 2005-ben a spanyol zenei hatás is mutató A folklór felpofoz. 2012-ben remek koncertet adtak az A38 hajón, amely elérhető a legnagyobb videómegosztón.

SzL

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/people/Szilv%C3%A1si-Gipsy-Folk-Band/100062946533082/

 

Frissítve: 2023-4 , Szigeti László