Előadó

Szigeti Edit

Borítókép forrása: discogs.com

Szigeti Edit (1953, Budapest) gitáros, énekes, dalszerző. A kevés magyar női szólógitárosok egyike. A Magyar Rádió gyermekkórusában kezdett énekelni, klasszikus gitárt tanult, majd felvették a jazztanszakra. Zeneszerző, gitáros énekesként 1972-ben a Ki mit tud?-on tűnt fel. A kizárólag női zenészekből álló Napraforgóban, majd a Vadmacskákban kezdte pályáját, amely igazi koncertzenekar volt, számtalan ORI-turnén vettek részt. Az együttes angol és amerikai slágereket játszott, csak egy saját daluk volt, az Érezd jól magad. 1973-75 között tagja volt a Generál zenekarnak és ezzel egyidőben a Mikrolied női vokálegyüttesben is szerepelt. A Generál két slágerének szövegét is ő szerezte (Ha ismerném, Kövér a nap). Ezután a Volán Rt-ben játszott, saját fellépéseik mellett az együttessel Zoránt kísérték különböző turnékon. 1979-ben a Gemini tagja lett. Szólistaként számos dalt írt (Szép álom, Ments meg engem), fellépett Edith Clapton művésznéven is. A hetvenes években két színpadi mű (Ma éjjel megnősülök, Liliomfi) zenéjét szerezte. Írt dalokat Szűcs Judithnak, Torontáli Istvánnak, Bódy Magdinak, a Mikroliednek.

Zenekaraival számtalan külföldi turnén szerepelt. A Generállal eljutott Hollandiába, Nyugat-Berlinbe, az NDK-ba és Lengyelországba. A nyolcvanas évek elején a Bergendy együttessel három hónapon át Skandináviában lépett fel, és a Gemini zenészeszeivel szintén három hónapig az Egyesült Arab Emirátusokban szerepeltek.

A képző- és iparművészeti iskolát végzett előadó 1982-től 1992-ig Kaliforniában élt, ahol főként festészettel foglalkozott. A zene szeretete szürrealista stílusban készült festményein is tükröződik. Képeiből több kiállítást rendeztek. De a zenélés is része maradt az ottani életének. Egy lánytrióban gitározott, főként country számokat játszottak.

1993-ban tért vissza Magyarországra. 1995-ben Delhusa Gjonnal turnézott, 1996-ban Fenyő Miklóssal dolgozott. 2000-től a Cats női zenekar tagja, 2005-2009-ig a Szaxi Maxi rockabilly zenekarral koncertezett, majd 2010-től a Cats Duóval, illetve trióval lépett fel. Az utóbbi években a Dinamit együttessel, Király Viktorral és Gáspár Lacival is együttműködött.

Manapság a Cats Trióval nosztalgia rock partikat tartanak, amelyeken ismert hazai és külföldi slágerekkel szórakoztatják a közönséget. Saját szerzeményei mellett gyakran műsorára tűzi Gary Moore és Carlos Santana híres dalait, mivel kedvenc stílusa a dallamos rockzene.

JBSz–SJ, HZ

 

https://www.facebook.com/szigeti.edit.50

http://www.szigetiedit.hu/fo_hu.html

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 1 (1960–70-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 365.

Frissítve: 2023-7 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János