Előadó

Szalóki Ági

A mai negyvenes népdalénekesnő nemzedék legtehetségesebb és legsokoldalúbb képviselője Szalóki Ági (1978, Budapest). Számos gyereklemezt jelentetett meg, de alkalmanként jazzes és popos albumokat is készített. Rendszeresen hasonlítgatják Palya Beához, pedig nála lényegesen szofisztikáltabb és ösztönösebb művész. Vékony, törékeny alkat, teli élettel és energiával. Pályája első évtizedében kézről kézre adták a zenekarok egymásnak, az Ando Dromtól az Ökrösön át a Besh o droMig. Mígnem egyfelől a gyerekek felé fordult, másrészt Hallgató című lemezével elmozdult az etno jazz irányába. 

Tizenhat évesen énekelt először színpadon (az Ando Drom jubileumi műsorában). Mestereinek azokat a zenészeket tartja, akiket hallgatott, és akikkel együtt játszhatott: Sebestyén Mártát, Szakcsi Lakatos Bélát, Bodza Klárát, a Kalákát, és Dresch Mihályt, valamint erdélyi és moldvai énekeseket, például Eke Péterné Simon Marit, Jánó Annát és Lunka Erzsit. 1997-ben az Utolsó Óra munkatársaként több erdélyi énekes adatközlő repertoárját rögzítette. Az Ökrösben autentikus magyar népdalokat énekelt, a világzenei Besh o droMban pedig cigány népzenei tudását kamatoztathatta (anyai részről cigány származású). Velük járta be a világot a montreáli jazz fesztiváltól a Glastonbury fesztiválon át a párizsi Théâtre de la Ville-ig, New Yorktól Pekingig. 

Számos, díjakat nyert gyereklemezt (Téli-nyári laboda, 2004, Cipity Lőrinc, 2008, Gingalló, 2009) készített. A 2005-ben kiadott, Fonogram-díjas Hallgató-n a moldvai, gyimesi és cigány népdalokat jazzmuzsikusok ágyazták finom, jazzes szövetbe. 2007 az együtténeklés éve lett: Hercku Ágnessel, Bognár Szilviával és zenészbarátaival létrehozták a Szájról – szájra formációt, mellyel azonos című lemezük is megjelentették. 2008-ban némi meglepetésre Karády Katalin dalaiból szerkesztett albumot (A vágy muzsikál), 2010-ben pedig a Borlai Gergő dobos-zeneszerzővel jelentetett meg közös anyagot (Kishúg), melyen tőle szokatlan zenei műfajokba (elektropop, drum and bass) kalandozott el. Hogy aztán a következő évben ismét visszatérjen a magyar népzenei gyökereihez: a népzenei gyűjtőútjain frissen szerzett élményanyagból állt össze a Bárcsak ez az éjszaka című, az erdélyi Mezőség három falvának zenéjét és táncait bemutató műsora.

2012-ben karácsonyi albummal jelentkezett: Az öröme az égnek, ünnepe a földnek egyházi és magyar népi énekek gyűjteménye. A 2014-es zenés könyve, a Körforgás zenei anyagát kortárs magyar költők versei alkotják, melyet Szalóki Ági mellett Fenyvesi Márton zenésített meg. 2017-ben Fújnak a fellegek címmel magyar és cigány népdalokat énekelt lemezre. A következő évek intenzív koncertezéssel teltek, aztán negyvenkét évesen teherbe esett, és 2021 áprilisában kisfia született. De így sem ült sokat otthon, a 2022 augusztusában megjelent újabb gyereklemezén (Zümmögő idő) népmesék, archaikus népi imádságok, mondókák és tradicionális gyerekdalok, körjátékok egyaránt szerepeltek.

JBSz

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd: A magyar folk története, Budapest, Kossuth Kiadó, 2013, p. 198–204.

Weblap: https://www.szalokiagi.hu/ 

Facebook: https://www.facebook.com/agiszalokiofficial/?locale=hu_HU 

Instagram: https://www.instagram.com/szalokiagi/?hl=hu

JBSz

Frissítve: 2024-4 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok