Előadó

Syrius Legacy

Borítókép forrása: Facebook / Syrius Legacy / Borcsik Géza

2014-ben egyszerű születésnapi koncertprodukciónak indult, azóta számtalan koncertet és két albumot jegyez a legendás Syrius dalainak modern feldolgozására alakult zenekar, a Syrius Legacy.

A hetvenes évek eleji jazzrock együttes fuvolistája, szaxofonosa, az időközben az Egyesült Államokból hazatelepült Ráduly Mihály ebben az évben (2014) ünnepelte a hetvenedik születésnapját, és Maloschik Róbert úgy gondolta, a Debreceni Jazznapokra összeszervez egy, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszakán végzett fiatalokból álló formációt. A Vidakovich Izsák (tenorszaxofon, fuvola), Ludányi Tamás (alt- és szopránszaxofon), Tempfli Erik (billentyűsök), Fonay Tibor (basszusgitár), Benkó Ákos (dob, ének) felállású csapat újrahangszerelte a több mint fél évszázados dalokat, és debreceni fellépésük akkora szakmai és közönség sikert aratott, hogy együtt maradtak, és a főváros, illetve az ország számos klubjába és koncerttermébe vitték el koncert programjukat.

A 2015-ben megjelent a Devil’s Masquerade Reloaded című albumukon gyakorlatilag újra feljátszották az 1971-es Syrius album hét dalát. A számsorrend némileg változott, és az eredeti anyag kiegészült egy saját klasszikus progresszív kompozícióval (Szabad bevezetés az „A kiáltás méhéhez”). Rajta egy szám (Concerto For A Three-Stringed Violin And Five Mugs Of Beer) erejéig Ráduly Mihály is csatlakozott hozzájuk hegedűn.

2017-ben ugyanebben a felállásban rögzítették lemezre az eredetileg 1970-ben komponált, hányattatott sorsú hattételes művet (Széttört Álmok Szvít), mely korongon amolyan bónuszként Mészáros Márta Szép lányok, ne sírjatok! című filmjének betétdala, a Ne sírjatok lányok!, is helyet kapott.

Azóta egyetlen poszton történt változás: 2018-ban Tempfli Erik helyét Pénzes Máté vette át.

JBSz

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/syriuslegacy


Frissítve: 2023-11 , Jávorszky Béla Szilárd