Előadó

Syrius (korai)

Borítókép forrása: Facebook/ Barta Tamás Fan Club

A későbbi legendás, progresszív rockot játszó zenekar elődjét 1962-ben alapította Baronits Zsolt (1944–1999, szaxofon).

Az évtized első felében a külföldi mintákat koppintó, slágerzenét játszó zenekar – Baronits Zsolt (szaxofon), Gulyás Pál (szaxofon), Pásztor István (gitár), Németh István (dob), Rákosi László (gitár), Molnár Ákos (szaxofon, ének) – kezdetben klubokban lépett fel. 1966-ban az énekes-zongorista Pápai Faragó László csatlakozása után megpróbálkoztak saját dalokkal (Meg kell tőled szökni, Beatballada). 1967-ben a Fekete patkány című dallal harmadik helyezést értek el a polbeat fesztiválon, 1967-ben az Illés, az Omega, a Metro és a Liversing mögött ötödikek lettek a beat népszerűségi versenyben. 1967–68-ban a táncdalfesztiválokon is közönségkedvencnek számítottak (Tranzisztori, Így mulat egy beates magyar úr).

1968 őszén – zenei-üzleti nézeteltérések miatt – a zenészek elhagyták Baronitsot, és megalapították a Juventust. Baronits ügyes menedzselésével a zenekar 1969-ben több kislemezt jelentet meg. Aztán a zenekar-alapításhoz szükséges, szocialista országokban lebonyolított vajaskenyér-turnék után Baronits modernizálja a zenekart, és létrehozza az első igazi zenész supergroupot, a klasszikus Syriust.

JBSz-SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 1 (1960-as, 1970-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 165.

 

Frissítve: 2023-9 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János