Előadó

Step

A Step megalakulását nem kis vihar kísérte, hiszen az 1987 januárjában alakult együttesbe Kisszabó Gábor (1959, basszusgitár) és Tereh István (1958–, ütösők) az Első Emeletből, Flipper Öcsi (Jeszenszky Béla Tibor, 1962–2008, ének) és Zsoldos Dedy (Zsoldos Gábor, 1962, dob) a Dolly Rollból, Popper Péter (billentyűsök) a Citromból, Fehér Attila (gitár) a V.M. Bandből érkezett.

A profi zenészek gyorsan piacra dobták első slágereiket (Üzenet, Támadás), majd gőzerővel album (Támadás, 1987) készítésébe, és turnézásba kezdtek. A nagy kapkodás azonban megbosszulta magát, mert Flipper Öcsi is beismerte: „kicsit sok volt a füst és kevés a láng”. Miközben a Stepet kikiáltották supergroupnak, a zenekar nem rendelkezett megfelelő koncertanyaggal, és a válságból menedzsercserével próbáltak kilábalni. Tereh helyét 1987 decemberében Fenyő Miklós vette át, aki egy újabb retrohullámban reménykedve átöltöztette a fiúkat, a hatvanas évek első felébe, a gombafejek korszakába repítette vissza őket. A Step második albuma (Igen, 1988) azonban bár fialt néhány kisebb slágert, összeségében megbukott, mert a várva várt trend nem érkezett meg.

Megváltak hát Fenyőtől is, és ismét fazont igazítottak. Az első fellépésen a Zenebutik című televíziós műsorban öt fekete öltönyös, fekete sapkás fiú táncolt, énekelt koreografált mozgással. Kitalálták magukat, de nem találták el a célközönséget. Kisszabó Gábor távozott (helyére Mester Tamás érkezett), a Step mögül a Rákóczi Kiadó is kihátrált. S miután nem voltak képesek lépést váltani, felszínre kerültek a belső problémák. Flipper Öcsi Csutkának írt egy albumnyi zenét, majd úgy döntött, hogy maga énekli fel a dalokat a szólólemezére. Ez megpecsételte a zenekar sorsát. 1991-ben Zsoldos Dedy, Mester Tamás és Fehér Attila Gay Tamással – Dream Team néven – a francia Riviérán vendéglátózott, Popper Péter pedig Hrutka Róberttel megalakította az Okét.

Aztán 2015-ben újjáalakult a Step együttes, benne három alapító taggal (Popper Péter, Zsoldos Dedy, Fehér Attila).  A mai napig tartanak klubkoncerteket, amelyeken egy kissé újragondolva adják elő az egykori dalokat. 2016 óta több alkalommal is koncertet adtak egykori zenésztársuk, Flipper Öcsi emlékére. 2021-ben ebben a felállásban szerepeltek az A38 Hajón, a Raktárkoncertek sorozatban: Popper Péter (ének, billentyűs hangszerek), Zsoldos Dedy (dob), Bereczky Norbert (gitár), Keszthelyi László (basszusgitár) és Erdő Zoltán (szaxofon).

JBSz, HZ

 

https://www.facebook.com/stepegyuttes/

http://stepegyuttes.hu/

Frissítve: 2023-10 , Hőgye Zoltán