Előadó

Special Providence

A Nobel-díjasok és az olimpiai bajnokok mellet hazánk kiváló zenészekben és zenekarokban is bővelkedik, más kérdés, hogy közülük csak kevesen kapják meg az őket megillető nemzetközi figyelmet, elismerést. A kevesek közé tartozik a Special Providence kvartett, amelyet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének növendékei és a Kőbányai Zenei Stúdió együtt zenélő tagjai – Cséry Zoltán billentyűs, Kertész Márton gitáros, Bata István basszusgitáros és Markó Ádám dobos – hozták létre 2004-ben. Zenéjüket eleinte fúziós jazznek, esetleg progresszív rocknak lehetett nevezni, de miután az évek során folyamatosan tágították a műfajok határait, ma már a progresszív jazz-metál a pontosabb meghatározás.

Első nagylemezük, a Space Café 2007-ben látott napvilágot, amelyet viszonylag rövid időn belül három másik (Labyrinth, 2008, Something Special DVD 2010, Soul Alert, 2012) követett, jelentős sikereket aratva. Ezután két fontos változás történt a zenekar életében: 2014-ben Cséry Zoltán helyett az ország egyik legjobb jazz-zongoristája, az Artisjus-díjas Kaltenecker Zsolt lett a csapat billentyűse, negyedik Essence of Change (2015) lemezüket – és az ezt követő albumaikat – pedig már a nemzetközi hírű angol Giant Electric Pea kiadó publikálta és promotálta.

A széleskörű ismertség meghívások sorát hozta magával: 2015 és 2019 között több mint 30 országban koncerteztek (többek között olyan világsztárokkal lépve fel, mint Steve Hackett, a Dream Theater, a Haken és a Pain of Salvation), miközben további két korongjuk, a Will (2017), és az EU Live Cut (2018) koncertlemez is napvilágot látott. A sikereket árnyalta, hogy 2018-ban újabb alapító tag, Kertész Márton is távozott. Hiányát Alek Darsonnal próbáltak pótolni, de a kanadai gitárossal való együttműködés rövid életűnek bizonyult, így „stand by állapotba” került a formáció.

A zenészek jelenleg saját projektjeiken dolgoznak: Fehérvári Attila főként Hrutka Róberttel és a Zanzibárral koncertezik, Markó Ádám a Cloud 9+-ban és a USEME-ben zenél, illetve dobiskolát működtet, Kaltenecker Zsolt a Bin Jip-et és az 1705-öt erősíti, míg közös vállalkozásuk, az elektronika és a jazz keresztezésének jegyében alakult Markó-Kaltenecker duó 2022 áprilisában mutatta be első nagylemezét.

A Special Providence körüli csendet csak a Soul Alert album megjelenésének 10. évfordulója alkalmából, a korábbi zenésztársak közreműködésével rendezett jubileumi koncert törte meg 2022 januárjában, a folytatás viszont új gitáros hiányában egyelőre várat magára.

CsO

 

A zenekar Facebook-oldala: https://www.facebook.com/SpecialProvidence/

Frissítve: 2024-2 , Csikor Ottó

Kapcsolatok