Előadó

Soltész Rezső

Borítókép forrása: Fortepan / Gyulai Gaál Krisztián

Soltész Rezső (1945, Budapest) énekes, gitáros és dalszerző. A Corvina együttes tagja volt, majd szólókarrierbe kezdett, amelynek során ő lett az 1980-as évek egyik legnépszerűbb hazai slágerénekese.

Filmes családból származott, emiatt is a Pannónia Filmstúdió volt az első munkahelye. Ebben az időszakban nyúlt először gitárhoz. 1966-ban testvérével, Soltész Gáborral (1948, gitár, fúvós hangszerek) megalakították a Rangers együttest. Rezső gitározott és énekelt a formációban. Az önálló koncertek mellett iskolabálokon és ORI-turnékon is felléptek, feldolgozásokat játszottak (sok más mellett Beatles-, Animals- és Shadows-dalok), de saját számaik is voltak. 1968-ban a formáció nevet váltott: ők lettek a Corvina zenekar.

A Corvinában Soltész Rezső énekelt és basszusgitározott, a gitárt átvette tőle Szigeti Ferenc. Ők ketten voltak a zenekar meghatározó egyéneségei. A 70-es évek volt a popzenét játszó együttes legjobb időszaka: fesztiválsikerek, turnék itthon és külföldön, nagylemezeik megjelenése.

Soltész Rezső a Corvina feloszlása után, 1979-ben szólópályára lépett. A siker nem váratott sokáig magára: egy évvel később fazont váltott, dauerolt hajjal, elegánsan állt a közönség elé. Először egy angol nyelvű lemeze jelent meg az akkori Csehszlovákiában. Szlovák és magyar szerzők dalait énekelte angolul.

Az 1981-es táncdalfesztiválon a Szóljon hangosan az ének! című slágerével aratott sikert, 1982-ben aztán itthon is megjelent – a dal címét viselő – első nagylemeze. Innentől a 80-as évek egy diadalmenet volt számára. Milliószámra fogytak el az albumai.

A kétezres évek elején jött egy kis megtorpanás, Berkes Gáborral (Első Emelet) készített 2001-es albuma (Az élet szép) nem találta meg a közönségét, alig pár ezer példányban kelt el. Ezután 2007-ig kellet várni a rajongónak egy újabb Soltész-kiadványra: ez volt a Rejtély című album, amelyen 14 régi, nagy slágert énekel, elismert hazai jazzmuzsikusok közreműködésével. 2019 óta ismét több lemezzel jelentkezett a máig népszerű énekes.

A karácsony témaköre visszatérő motívum zenei életművében. Több kiadványa is erről az ünnepről szól - Boldog karácsonyt! (1989), Vár reánk az ünnep (2020), Érzem jön a karácsony (2021). És idén nyáron kerül felvételre a Szimfonikus Karácsony című albuma.

Karrierje során - hazai, NDK-beli, bolgár és amerikai - fesztiválsikerek mellett, az itthoni Popmeccs szavazáson három egymást követő évben őt választották az Év Énekesének (1981, 1982, 1983). Kansas állam (USA) 1982-ben díszpolgárává fogadta őt, idehaza pedig megkapta A Magyar Köztársaság Elnöki Aranyéremet (2000).

A 80-as évek végén saját kiadót alapított, amellyel nagyrészt fotóművészettel és zenével foglalkozó magazinokat ad ki. A káros szenvedélyektől mentesen élő előadó ma is nagyszerű formában van. Rendületlenül járja az országot, műsoraival találkozhatunk retró bulikon, falunapokon és főzőversenyeken is.

HZ

 

https://www.facebook.com/SolteszRezsoHivatalos

https://www.instagram.com/solteszrezso_official/?hl=hu

https://solteszrezso.hu/

Forrás:

  • Soltész Rezső, Wikipédia, 2023-02-27
  • Dénes Dóra, Gyere, apám, bedauerollak - Interjú Soltész Rezsővel, Velvet.hu, 2007-09-14
Frissítve: 2023-7 , Hőgye Zoltán